Analyse

Apple vs Epic Games: wie is de winnaar?

apple vs epic games
Er is een uitspraak gekomen in de langslepende rechtszaak tussen Apple en Epic Games. Vooral Apple lijkt het meest tevreden te zijn.

Het conflict tussen Apple en Epic Games gaat ondertussen alweer terug tot augustus 2020. De populaire game Fortnite verdwijnt uit de App Store na een meningsverschil tussen beide bedrijven. Epic Games had namelijk een eigen betaalsysteem ontwikkeld omdat ze het beu waren dat Apple 30 procent op elke in-app aankoopt int. Omdat de gameontwikkelaar zich niet wil schikken naar de regels van Apple, zijn ze niet langer meer welkom in iOS. Van een verbaal gevecht kwam een rechtszaak. Afgelopen vrijdag heeft de bevoegde rechtbank van Californië de uitspraak gedaan waar iedereen op zat te wachten. Wie heeft aan het langste eind getrokken: Apple of Epic Games? We nemen het verdict onder de loep.

‘Succes is niet illegaal’

De aanklacht van Epic Games draaide in essentie rond monopolievorming. Volgens de gameontwikkelaar misbruikt Apple haar macht door commissies te eisen op aankopen. Ontwikkelaars hebben immers de App Store nodig om hun applicaties tot bij het iOS-publiek te krijgen en hebben dus ook geen keuze om Apple daarvoor te betalen. Een sentiment dat ook door onder andere Spotify wordt gedeeld. Net als Epic Games werpt de Zweedse muziekstreamingdienst zich op als witte ridder in de strijd tegen het strenge App Store-beleid van Apple. Apple ligt ook in de Verenigde Staten onder vuur voor antitrustpraktijken.

Toch heeft rechter Yvonne Gonzalez Rogers de aanklacht van Epic Games verworpen. In deze concrete zaak wist Epic Games te weinig bewijs aan te leveren dat Apple aan monopolievorming doet. “Op basis van het procesverslag kan het Hof niet concluderen dat Apple een monopolist is onder federale of staatsantitrustwetten’, klinkt de uitspraak formeel. Sterker zelfs: volgens de rechter was Epic Games er enkel in geslaagd om aan te tonen dat Apple een succesvol bedrijf is. ‘Succes is niet illegaal’, voegde rechter Gonzales eraan toe. De gameontwikkelaar zal een schadevergoeding moeten betalen aan de iPhonegigant voor het bewust verbreken van het reglement. 1-0 voor Apple.

Veranderingen aan App Store-beleid op komst

De strijd met Epic Games lijkt gewonnen, maar toch is er een keerzijde aan de medaille. De rechter bleek wel de mening van Epic Games te delen dat het huidige App Store-beleid niet fair is ten aanzien van ontwikkelaars. Er kwam daarom een uitspraak die Apple verplicht om appontwikkelaars de ruimte te bieden in-app aankopen via eigen betaalsystemen te organiseren. De ontwikkelaars hebben dus eindelijk een achterpoort om aan de commissie te ontkomen. Dit zal ingaan vanaf december.

Het zal op termijn pas duidelijk worden hoe hard die uitspraak de portemonnee van Apple zal treffen. De inkomsten die Apple uit de commissies haalt werd door CNBC begin dit jaar op 64 miljard dollar voor het jaar 2020 geschat. Het bedrijf is zelf vrij karig met informatie daarover. Wellicht zullen de inkomsten die Apple uit haar omringende diensten puurt wel een paar miljardjes dalen, maar die zal Apple wel ergens kunnen compenseren zeker? Bij Apple waren ze ieder geval zeer opgetogen over het gevelde oordeel.

Epic gaat in beroep

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Je kan je dus inbeelden dat Epic Games minder tevreden was. CEO Tim Sweeney ventileerde zijn teleurstelling meteen na de uitspraak al op Twitter. Hij zegt dat de uitspraak in het nadeel van ontwikkelaars en consumenten is en dat zijn bedrijf de strijd verderzet voor eerlijke concurrentie in de mobiele markt. Fortnite zal pas terugkomen naar iOS van zodra Epic Games een ‘eerlijk’ betaalsysteem voor in-app aankopen kan organiseren. Een woordvoerder liet aan The Verge weten ook beroep aan te tekenen tegen de opgelegde schadevergoeding. De kous is dus nog steeds niet helemaal af.

ApplebusinessEpic Gamesslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken