Office is voortaan een abonnement, geen schijfje meer
Microsoft heeft vandaag Office 365 voorgesteld. De opmerkelijkste nieuwigheid is dat Micorosft liefst heeft dat je een abonnement van 99 euro per jaar neemt. Waarom valt de dvd met kantoorsoftware nu ook bij zijn eigen maker in ongenade?
Office 365 Thuisgebruik Premium is een kantoorsuite die je op vijf pc’s mag installeren. En je krijgt er nog behoorlijk wat software bij ook: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access. Bovendien krijg je 20GB opslagruimte in de cloud bij. (Voor meer informatie over het pakket zelf, lees deze 10 vragen en antwoorden.)
Maar als je een doosje koopt, krijg je helemaal geen schijfje meer met de software op. Heel de verpakking is enkel een heleboel karton rond een kaartje met een productsleutel. De software zelf moet je maar van het internet gaan afhalen. Je betaalt dus niet meer de software, maar je betaalt voor een jaar gebruik. (Akkoord, je kan nog schijfjes kopen, maar die zet Microsoft op zijn site zelf op het tweede plan.)
[related_article id=”161452″]
Volgens digitaal consultant Jo Caudron is deze abonnementsformule een kind van deze tijd. “Kijk naar Spotify. In plaats van muziek te kopen en fysiek te bezitten, betalen we om toegang te krijgen tot een muziekdienst. Het belang verschuift van dingen bezitten naar dingen gebruiken.”
Het licentiemodel van Office voor thuisgebruik dateert uit een tijd dat er één pc per huishouden was en op die pc werkten alle gezinsleden. Een licentie per toestel verkopen beantwoordde dus aan een marktrealiteit. Tegenwoordig zijn er meerdere pc’s, laptops en tablets per gezin. Als je een Office moet kopen voor elk toestel apart, betaal je je blauw. En met deze abonnementsformule voor een heel gezin, past Microsoft zijn product weer aan een realistische gebruikssituatie aan.
Maar wat denk jij? Ben je beter af met een abonnement? Of zou je liever een doos kopen waarmee je zelf de controle hebt over updates en waarvan je weet dat de licentie voor eeuwig en drie dagen geldig blijft? Laat het weten in de commentaren onder dit artikel.