Samsung vervangt boeken en krijtbord van Vlaamse klas door gadgets
Nieuwe technologieën en ontwikkelingen brengen heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, ook in het onderwijs. Samsung heeft vandaag in het TechnOV, de school voor wetenschap en technologie van het KOV in Vilvoorde, haar visie op de klas van morgen voorgesteld aan de pers en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.
Recent is er bij ons heel wat te doen geweest rond de introductie van de tablet op de schoolbanken. Minister Smet staat achter die evolutie, maar is er zich tegelijk van bewust dat het verder gaat dan gewoon handboeken omzetten naar pdf’s, die dan via de tablet kunnen worden gelezen.
Ook Samsung beseft dat de integratie van IT op scholen daar niet stopt. De fabrikant heeft daarom de Smart Learning Suite ontwikkeld. Dat is een geïntegreerd digitaal leerplatform waarmee leerkrachten hun leerlingen individueel kunnen opvolgen en hun lessen interactiever en multimediaal kunnen maken.
“Wat Smart Learning Suite uniek maakt, is dat verschillende componenten die tot nog toe los van elkaar stonden, nu geïntegreerd worden in een totaalpakket met heel specifieke functionaliteiten. Scholen kunnen zelf invullen hoe ze deze pedagogisch en didactisch inzetten,” vertelt Peter Vanhecke, Managing Director voor Samsung België en Luxemburg.
Het TechnOV in Vilvoorde is één van de zestien scholen wereldwijd, die deelnemen aan het pilootproject van Samsung en het platform kunnen testen. Concreet betekent dit dat 22 leerlingen van de school hun vakken volgen met behulp van de Smart Learning Suite.
De digitale leeromgeving bestaat uit een administratieve module, een content managementsysteem en een communicatiemodule. Alle leerlingen krijgen een tablet ter beschikking – een Galaxy Note 10.1 – waarmee ze toegang hebben tot het leerplatform.
Ook de leerkracht heeft een eigen tablet en een e-board om het scherm te delen met de hele klas. De leerkracht kan bovendien ten allen tijde de schermen van de leerlingen in het oog houden, de controle nemen over de tablet van een leerling, het scherm van een leerling op het e-board weergeven, tablets vergrendelen en ontgrendelen of leerlingen individueel een bericht of opdracht sturen.
Het kloppend hart van de Smart Learning Suite is een server die op de school wordt geïnstalleerd. Daar draait niet alleen het leerplatform op, maar wordt ook alle informatie over leerlingen, leerkrachten en lesmateriaal bewaard. Voor het vereiste draadloze netwerk, om alles met elkaar te verbinden, werkt Samsung samen met Belgacom.
Samsung voorziet de nodige infrastructuur, maar de scholen moeten zelf invulling geven. Een school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke leerling een tablet te geven, of om de tablets enkel in bepaalde klaslokalen te gebruiken. De tablets kunnen op de school blijven, of ze kunnen door de leerlingen mee naar huis worden genomen.
Omdat het nog gaat om een pilootproject, kon Vanhecke niet antwoorden op onze vraag naar een prijskaartje. Er moet nog worden gewerkt aan een geschikt businessmodel bovendien hangt het ook af van de manier waarop een directie het platform op haar school implementeert.