Reviews

Samsung Galaxy S4: Koning Android

Voordelen
Steengoed scherm
Veel softwarefuncties
Degelijke autonomie
Nadelen
Krasgevoelig
Beperkte vernieuwing
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 9
Een jaar lang is de Galaxy S III van Samsung de bestverkochte Android smartphone geweest: hoog tijd volgens Samsung om de Galaxy S4 los te laten.

Samsung maakt er geen geheim van dat ze al hun troeven in de Galaxy S4 hebben gestoken, het absolute vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse reus. Een maand geleden mocht ik al eens 10 dagen met deze smartphone rondlopen, maar dan wel inclusief nog ietwat buggy software die de algemene ervaring soms in de weg stond. Amper drie weken later ligt hij eindelijk in de winkel. De software bugs zijn er (bijna) allemaal uit. Tijd om te beslissen of de Galaxy S4 de moeite waard is.

Koppig voortdoen

Alweer kiest Samsung voor een toestel dat grotendeels uit plastic (polycarbonaat) bestaat. Je bent er fan van of niet, maar velen vinden het een heikel punt. Dat gezegd zijnde is het goedkope gevoel van de Galaxy S III wel grotendeels verdwenen. De behuizing voelt vaster aan zonder delen die je kan buigen. Na enkele dagen is er ook wel plaats voor teleurstelling: rondom de camera zitten honderden kleine krasjes. Niet echt aangenaam voor een smartphone van net geen 700 euro.


Ondanks het iets grotere scherm, vergeleken met de Galaxy S III, is de S4 nagenoeg even groot en een fractie dunner. Hij meet amper 7,9 millimeter ‘dik’ en weegt 130 gram. Dankzij zijn plastic afwerking kan Samsung het gewicht nog wat extra drukken. Hij ligt aangenaam in de hand, enkel bij klammige handen durft de telefoon wel eens uit de handen te glippen door het gladde plastic.

Kleurrijk scherm

De grootste verbetering is zonder twijfel het bloedmooie 5 inch Full HD AMOLED-scherm. Bovendien heeft Samsung de schreeuwerige kleuren die typisch zijn aan AMOLED wat aangepast. Een vergelijking met de Galaxy S III brengt direct duidelijkheid. De kleuren zijn nog steeds gesatureerd, maar het groene gras oogt alvast niet meer zo ‘radioactief’ groen. Filmpjes zien er op de Galaxy S4 heel mooi uit dankzij AMOLED’s perfecte zwartwaarden. Samen met de HTC One deelt de Galaxy S4 de kroon op gebied van schermkwaliteit.


De andere hardware specificaties zijn indrukwekkend, maar je merkt dat de fabrikanten stilaan tegen een muur oplopen. De HTC One X en de Samsung Galaxy S III hadden al een prima scherm en vloeiende menu’s, waardoor de verbeteringen relatief klein zijn. 2 GB RAM in de Galaxy S4 is een opsteker om vlot te multitasken. Belangrijk detail: in België en Nederland krijgt iedereen een Qualcomm Snapdragon 600-processor in plaats van de Samsung Exynos Octacore. Samsung mikt op deze twee landen, net als in bijna heel Europa, op de snelle 4G-internetverbinding. Bovendien is de productiesnelheid nog niet op peil om alle S4’s van een Exynos Octacore te voorzien.

Overweldigend

De eerste keer dat je de Galaxy S4 start, kan het aantal opties overweldigend zijn. Het is perfect mogelijk dat je pas na enkele weken nieuwe functies ontdekt. De Samsung apps die je om het hoofd worden geslingerd, krijgen verschillende prominente widgets op de vijf pagina’s. Dat zorgt er ook voor dat je smartphone vanaf de eerste dag tjokvol informatie staat. Ga hier best met de grove borstel doorheen, zo oogt je toestel een stuk rustiger en maak je beter gebruik van de ruimte op het scherm.


Het is geen geheim dat Samsung steeds meer zijn eigen koers vaart met Android, en dat wordt extra benadrukt op de Galaxy S4. De meeste Google apps hebben een Samsung tegenhanger. Naast Google Play staat Samsung Apps, Agenda wordt S Planner, Translate wordt S Translator, en ga zo maar verder. Samsung probeert je ook aan die apps te koppelen door er extra functies in te steken. Vooral de Internet app van hun krijgt meer extra’s dan Chrome.

Ogen (s)troef

Via de Internet app kan je twee slimme functies gebruiken: Slim schuiven (scrollen) met je pols en met je ogen. Door middel van een korte kanteling kan doorheen een browserpagina scrollen. Van zodra je Internet opent, registreert de telefoon de polshouding. De functie werkt, zolang je je erop focust. Even snel tussendoor gebruiken zorgt voor frustraties.

Dan werkt het scrollen met je ogen beter. Hier zoekt de Galaxy S4 naar je ogen als je Internet opstart. Van zodra het oogje groen kleurt, kan je aan de slag. Een licht knikje met je hoofd laat de pagina omhoog of omlaag scrollen. Het werkt verrassend vlot, maar na enkele dagen schakel je die functie ook net zo goed uit. Wat is er trouwens in hemelsnaam mis met scrollen met je vingers? Werkt veel beter, scrollt sneller, lijkt mij de meest logische keuze. Bovendien werken bovenstaande scrollfuncties niet in Chrome. Samsung houdt graag sommige unieke functies voor zijn eigen apps.


Picture-in-picture

Samsung heeft de Galaxy S4 voorzien van een scherpe 13 megapixelcamera en brengt ook daar de nodige extra software tweaks. Van de camerakwaliteit ben ik heel tevreden met scherpe beelden en mooie kleuren. In donkere omstandigheden legt hij wel de duimen tegenover de HTC One of de Nokia Lumia 920. De camerasoftware scoort wel beter dan de rest.

Samsung heeft goed gekeken naar zijn Galaxy Camera en heeft een groot deel van de interface op de Galaxy S4 toegepast. Het resultaat is een overzichtelijk menu met een duidelijke mode-knop waar je doorheen veel scènes duidelijk kan scrollen en handige opties. De functie om bij op de foto te staan dankzij picture-in-picture is leuk, maar ik heb nog niet echt het gevoel gehad om die veel te gebruiken. Bekijk het als een gimmick die voor sommigen leuk kan zijn.


Nog meer S S S S

Samsung plaatst voor de meeste apps een S: S Planner, S Memo, S Voice. Nu komen er daar twee bij: S Health en S Translator. S Translator, een tegenhanger van Google Translate, wortelt zich beter in apps als Mail of Berichten. Één nadeel: het ondersteunt de Nederlandse taal nog niet. Ik blijf dus gewoon Google Translate gebruiken, die app werkt prima.

S Health is een leuke verrassing. Deze app heeft als motivatie om je fit te houden en profiteert van de loop- en wandelhype. De veredelde stappenteller zit erin, maar je kan ook workouts invullen via een lange lijst van activiteiten. Een uurtje squashen of een half uur zwemmen, je krijgt direct te zien hoeveel calorieën je ongeveer hebt verbrand. Met extra accessoires zoals een bluetooth hartslagband, weegschaal en armband zie ik veel potentieel in S Health en biedt het mogelijk concurrentie voor bijvoorbeeld de Fitbit en Nike Fuelband. De optionele accessoires van S Health heb ik nog niet kunnen testen.


Algemeen gevoel

Ik heb nu in totaal meer dan drie weken met de Galaxy S4 mogen rondlopen. Iets in mij zegt dat dit het allerbeste toestel is dat op dit ogenblik op de markt is. Zelfs beter dan de HTC One, ook al kan ik dat een fotofinish noemen. De enige vraag die ik me stel: “Hoeveel beter is de Galaxy S4 vergeleken met de concurrentie van vorig jaar?” In mijn ogen lopen de fabrikanten tegen een hardwaremuur aan, zodat ze verplicht moeten innoveren op softwarevlak.

Samsung gooit er een waslijst aan functies en eigen apps op, maar er is niet meer een ‘killer feature’ die je over de streep trekt om onmiddellijk de Galaxy S4 in huis te halen. Hij zit propvol gadgets die leuk zijn, maar hoe sterk is die drang er nog om telkens het nieuwste toestel te kopen? De Galaxy S4 benadrukt mijn twijfel extra doordat hij uiterlijk bijna identiek aan de S III is.


Conclusie

De Samsung Galaxy S4 zit vol extra’s, heeft een bloedmooi scherm en is dun en licht. Zijn autonomie doet het beter dan de concurrentie. Zware gebruikers halen vlot één dag, terwijl bij licht gebruik twee dagen haalbaar is. Het is niet de mooiste smartphone, die prijs gaat naar de HTC One, maar het is wel het allerbeste Android-toestel van het moment. Die pluim mag ik op Samsungs hoed steken.

De 16 GB-versie van de Samsung Galaxy S4 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 699 euro.

Hardware specificaties:

  • 4,99 inch Full HD Super AMOLED (441 PPI)
  • Android 4.2.2
  • Qualcomm Snapdragon 600
  • 2GB LP DDR3 RAM
  • 13 MP rear / 2 MP front
  • 16 GB opslagcapaciteit
  • Micro SD-slot
  • WiFi a/b/g/n/ac
  • 3G 42 mbps / 4G LTE
  • Temperatuur- en vochtigheidsmeter
  • 130 gram
  • 2.600 mAh
galaxy s4 reviewhardwaremobielReviewss-healthsamsung galaxy s iiisamsung galaxy s4smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken