Nieuws

Hoelang leeft een harde schijf?

Sommige harde schijven sterven om onbegrijpelijke redenen een vroege dood, terwijl anderen het jaren volhouden. Hoelang leeft een harde schijf gemiddeld?

Zonder harde schijf geen computer. De twee zijn zo innig met elkaar verbonden, ook al is hun relatie soms een lijdensweg. In elk geval valt het niet te ontkennen dat harde schijven een grote rol hebben gespeeld in de groei en de populariteit van pc"s, en recent in de snelle groei van online en cloudopslag.

Net omdat we zo afhankelijk zijn van harde schijven, is het erg vreemd dat niemand ooit heeft onderzocht hoe lang zo"n harde schijf gemiddeld leeft. Natuurlijk hebben we allemaal wel verhalen over een harde schijf die het meer dan vijf jaar uithoudt, maar wij willen objectieve grafieken. Wat is de realistische levensduur van een harde schijf? Is dat één, drie of vijf jaar? Als we onze harde schijf vandaag vervangen, hoe lang kunnen we dan op onze beide oren slapen?

[related_article id=”152275″]

Het zijn allemaal vragen die onbeantwoord blijven en waar tot op vandaag geen onderzoek is over gepubliceerd. Backblaze is dan ook de eerste die dit op grote schaal heeft onderzocht. Ze zijn een bedrijf dat onbeperkte online back-up aanbiedt en altijd 25.000 harde schijven heeft draaien. Uit hun ervaring hebben ze een conclusie getrokken, en die is erg interessant.

Levensduur van een harde schijf

De voorbije vier jaar heeft Backblaze dus steeds rond de 25.000 harde schijven onderhouden. Elke keer als een van die schijven het liet afweten, noteerden ze dat en vervingen ze die. Zo komt het dat Backblaze na vier jaar mooi gedetailleerde grafieken kan maken over de momenten waarop harde schijven hun laatste adem uitblazen.

 Falende harde schijven volgen de badkuipcurve – een curve die mooi de drie fases van de levenscyclus van een product illustreert.

We kunnen eigenlijk drie periodes onderscheiden. In de eerste periode, die anderhalf jaar duurt, gaat jaarlijks zo"n 5,1 procent van de schijven stuk. In de 18 maanden die daarop volgen, zakt dat getal naar 1,4 procent. En dan, na drie jaar, stijgt het aantal crashende harde schijven weer fenomenaal, naar 11,8 procent per jaar. Dat betekent dat 92 procent van de harde schijven de eerste achttien maanden overleeft, en dat van die schijven 90 procent het ineens drie jaar uithoudt.

 Alle harde schijven die de geest hebben gegeven over een termijn van vier jaar.

Iets minder dan 80 procent van de harde schijven maken hun vierde verjaardag mee. Backblaze heeft geen cijfers voor wat er daarna gebeurt, maar ingenieur Brian Beach vermoedt dat er jaarlijks 12 procent van de schijven zullen falen. Concreet betekent dat dat de helft van de harde schijven net zes jaar zullen worden.

Waarom gaan harde schijven stuk?

We zien naast die drie periodes ook drie redenen waarom een schijf plots niet meer werkt. Schijven die het eerste jaar niet overleven, zijn meestal het slachtoffer van een productiefout. Dit is het zogenaamde "lemon effect", waarbij sommige schijven na enkele maanden plots niet meer werken, terwijl de meesten jarenlang zonder problemen draaien.

Tussen de 18 en 36 maanden crashen schijven door willekeurige problemen, die je vooral overkomen omdat je pech hebt. Haalt je schijf de leeftijd van vier jaar, dan begint hij ouderdomskwaaltjes te krijgen. De verschillende onderdelen kunnen maar zoveel keren ronddraaien voor er iets breekt.

 Het aantal kapotte harde schijven, per kwartaal, over de eerste vier jaar.

Backblaze werkt trouwens met gewone consumentenschijven, maar daarnaast heb je ook speciale harde schijven voor bedrijven. Meestal komen die met een garantie van vijf jaar. We weten het niet zeker, maar deze schijven zijn wellicht aan strengere kwaliteitstesten onderworpen en kunnen door hun ontwerp meer acties aan. Vermoedelijk ligt het cijfer van schijven die vroegtijdig crashen hier ook lager, al zullen een aantal van deze schijven ook na vier jaar problemen beginnen ondervinden.

Back-uppen is de boodschap

Dankzij Backblaze weten we nu zeker dat als je vandaag een harde schijf koopt, er 90 procent kans is dat die het drie jaar zal uithouden. Daarna is het aan te raden om je data te back-uppen, omdat er 12 procent kans is per jaar dat je schijf zal crashen.

Besef ook dat deze cijfers betrekking hebben op ingebouwde harde schijven. Externe harde schijven zijn om verschillende reden kwetsbaarder, al houden die het misschien wel langer uit als je ze maar om de zoveel tijd gebruikt om een back-up te maken.

Nog een kanttekening: de schijven van Backblaze zijn voortdurend actief: deze cijfers zijn dan ook van toepassing voor schijven die 24 uur op 24 uur op staan. In een thuissituatie is dat wellicht niet van toepassing, dus ligt het sterftecijfer van jouw harde schijf nog net iets later.

Omdat er 5,1 procent kans is dat je schijf zijn eerste jaar niet volmaakt, moet je ofwel je data regelmatig back-uppen of – als je erg voorzichtig bent – het eerste anderhalf jaar geen belangrijke gegevens op die schijf zetten. Na 36 maanden is het in elk geval sterk aanbevolen om je data te back-uppen of ze naar een nieuwe harde schijf te kopiëren.

Backblaze blijft intussen gewoon statistieken bijhouden, zodat we in de toekomst kunnen zien wat er gebeurt na die vier jaar.

NAND Flash

Nu is het wachten op een bedrijf dat genoeg SSD"s in huis heeft om ons een mooi beeld te geven van hoe lang NAND Flash het uithoudt. In vergelijking met een harde schijf, die al meer dan 30 jaar in computers zit, bestaat een SSD in zijn huidige vorm nog maar een dikke vijf jaar. Hier wringt het schoentje voornamelijk. Door de doorgedreven ontwikkeling van harde schijven is er een veel minder hoge failure rate in de eerste drie jaren. SSD’s zijn veel gevoeliger voor fouten in de eerste en tweede fases ten opzichte van de harde schijf. Waar het wel duidelijk het verschil maakt, is in de derde fase na vier jaar.

Omwille van de slijtage op bewegende onderdelen van harde schijven stijgt de failure rate heel sterk. Bij SSD’s is dit niet het geval, en blijft de slijtage relatief stabiel. Er is wel sprake van een maximaal aantal schrijfopdrachten voordat een geheugenchip versleten is, maar een praktijktest van Hardware.info met een Samsung SSD 840 toont aan dat deze specifieke SSD pas onbruikbaar is na 75 jaar wanneer je elke dag 10 GB wegschrijft. Geen reden dus voor paniek. Omdat SSD’s nog relatief jong zijn, zijn er nog weinig harde cijfers om een rechtstreekse vergelijking te maken met harde schijven.

backblazeharde schijfhardwarehelplevensduuropslagpcmagazinestoragetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken