Alles wat je moet weten over USB Type-C
De nieuwe MacBook die Apple maandag heeft aangekondigd, valt niet alleen op door zijn extreem dun profiel, maar vooral ook door de afwezigheid van alle typische poorten en aansluitingen die we op de meeste laptops terugvinden. Eén USB-poort volstaat volgens Apple om alle andere poorten overbodig te maken.
Het gaat dan meer bepaald om USB Type-C, de nieuwe USB-standaard die recent werd afgewerkt en met de lancering van de nieuwe MacBook voor het eerst in een commercieel toestel opduikt. Maar wat houdt die nieuwe standaard precies in en waarom maakt het andere aansluitingen overbodig?
Wat is USB Type-C?
USB Type-C, kortweg USB-C, is een nieuwe USB-specificatie die reeds heel wat aandacht kreeg omwille van het feit dat hij komaf maakt met een grote frustratie: je prikt een USB-stekker nooit van de eerste keer juist in een poort. USB-C maakt daarom gebruik van een omkeerbare stekker, die je nooit verkeerd kan aansluiten. De nieuwe aansluiting heeft ongeveer hetzelfde formaat als micro-USB, en is dus een stuk kleiner dan de huidige USB-stekkers.
Is Apple de enige die gebruikmaakt van USB-C?
USB-C is gelukkig geen gepatenteerde technologie van Apple, maar een industriestandaard die door alle fabrikanten kan worden gebruikt. Apple heeft het voortouw genomen om de nieuwe USB-standaard in zijn MacBook in te bouwen, maar de concurrentie zal zeker en vast snel volgen. Verwacht je dit jaar dus maar een meer toestellen die met USB-C zullen zien verschijnen.
Werkt USB Type-C zoals de huidige standaard?
USB-C biedt dezelfde functionaliteit als eerdere versies, maar breidt die nog verder uit. Beschouw het als USB op krachtvoer. Eerst en vooral is het sneller dan de huidige standaard. USB-C ondersteunt een transfersnelheid tot 10 Gbps, dat is twee keer sneller dan wat vandaag mogelijk is met USB-B.
Daarnaast kan USB-C ook in twee richtingen in stroomtoevoer voorzien, zonder dat de richting van de kabel moet worden veranderd. Je zou dus je telefoon met je tablet kunnen opladen, of omgekeerd. De nieuwe stekker kan tot 100 watt aan stroom leveren, wat voldoende is om een laptop op te laden of meerdere mobiele toestellen tegelijk.
Type-C maakt het bovendien mogelijk om video met een 4K-resolutie of meer door de USB-kabel te jagen, waardoor USB-C ook als beeldschermaansluiting dienst kan doen.
Die eigenschappen maakten het voor Apple mogelijk om komaf te maken met alle andere poorten en aansluitingen op de MacBook, en alles via die ene USB-poort te laten verlopen. Al komt dat wel met zijn eigen beperkingen wanneer je meer dan één aansluiting nodig hebt.
Is Type-C compatibel met mijn huidige USB-apparaten?
Neen. Zoals hierboven reeds vermeld, heeft USB-C een hele nieuwe vorm, waardoor de stekker niet zomaar in de huidige USB-poorten past. Je zal dus een adapter moeten gebruiken om je oude apparatuur op een Type-C-poort aan te sluiten. Apple biedt reeds een USB-C-naar-USB-adapter aan voor 19 euro, maar andere (goedkopere) alternatieven zullen vast snel volgen.
Zijn er al andere apparaten beschikbaar met USB Type-C?
Na de aankondiging van Apples MacBook met USB-C, waren er meteen enkele fabrikanten die op de kar sprongen met hun eigen aangepaste randapparatuur. Zo heeft LaCie reeds een compatibele mobiele harde schijf aangekondigd, en ook bedrijven als SanDisk, PKparis en PhotoFast hebben al (multifunctionele) USB-sticks gelanceerd met een Type-C-stekker.
Update 12/03: Google heeft ondertussen zijn nieuwe generatie van de Chromebook Pixel aangekondigd, die over twee USB-C-poorten beschikt.
De specificatie wordt dus al meteen goed opgepikt en het zal vermoedelijk niet lang duren voor USB-C de nieuwe standaard wordt. Al zullen we eerst nog een tijdje moeten blijven knoeien met adapters.