Business

Medewerkers Google vragen om contracten met politie te verbreken

Meer dan 1650 medewerkers van Google ondertekenden een open brief gericht aan CEO Sundar Pichai om te eisen dat hun bedrijf alle samenwerking met de Amerikaanse politie stopt.

Google zou zijn technologie niet meer mogen verkopen aan de Amerikaanse politie. Dat is het standpunt van een groot aantal medewerkers van het bedrijf. Een vereniging binnen het bedrijf die zich ‘Google Against Racism’ noemt, schreef afgelopen woensdag een open brief aan hun CEO Sundar Pichai met die vraag. De brief werd ondertussen al door 1650 medewerkers ondertekend.

De brief past uiteraard binnen de context van de Black Lives Matter-protesten die ondertussen al bijna een maand aan de gang zijn. Google kondigde aan dat het 175 miljoen dollar zal investeren in bedrijven met zwarte eigenaars, en ook voor YouTube is een fonds opgericht met 100 miljoen dollar in de portefeuille om zwarte mensen een stem te geven via het videoplatform. Toch zijn medewerkers teleurgesteld over de manier waarop Google omgaat met ongelijkheid en discriminatie.

Controversiële samenwerkingen

De medewerkers hekelen vooral enkele controversiële samenwerkingen die Google er al enkele jaren op nahoudt met verschillende politiediensten in de Verenigde Staten. Vooral het Cloud-contract met de politie van New York wordt genoemd. Dat kwam in 2015 al een eerste keer in opspraak toen de politie software van Google inzette om Black Lives Matter-protestanten onwetmatig te surveilleren. Ook ondersteunt Google een grenspatrouille aan de grens met Mexico om immigranten te volgen.

De medewerkers zijn van mening dat het tweestrijdig is dat Google expliciet zijn steun betuigt aan de protesten, maar zichzelf tegelijkertijd wel verrijkt met technologieën die systematisch racisme mee in stand houden. Google zou het voorbeeld van Amazon moeten volgen, dat onlangs bekend maakte zijn gezichtsherkenningssoftware Rekognition minstens één jaar lang niet meer aan te bieden aan de politie.

Maar die verandering zit er niet meteen aan te komen. Een woordvoerder aan Google vertelde aan The Verge dat Google belang hecht aan samenwerkingen met overheidsdiensten, inclusief politie, en daarbij veel belang hecht aan ethische normen. Het heeft strikte gebruiksrichtlijnen voor zijn softwareprogramma’s die overheden ook moeten respecteren. Google was ook een van de eerste technologiebedrijven die het standpunt innamen dat gezichtsherkenningstechnologie nog niet commercieel kon uitgerold worden, en dat het gebruik van AI ook sterk gereguleerd moet worden.  

googleracismezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken