Business

De bouwwerken van IT-architecten

Bij familiereünies waar verre ooms, tantes en descendanten elkaar nog eens tegenkomen, worden er wel eens visitekaartjes uitgewisseld. Met een tagline als Architects for Business & ICT wordt mij dan ook vaak gevraagd welk soort bouwwerken wij allemaal in de wereld zetten.

Architectuur wordt immers meestal geassocieerd met bouwwerken. De grondlegger van architectuur komt dan ook uit deze wereld. Christopher Alexander beschijft in zijn boek Timeless Way of Building patronen voor het indelen van steden in wijken en lanen. Vanuit zijn ideeën zijn ook de design- en analysepatronen voor de softwarewereld ontsproten.

 

Een goede architectuur, zowel in ICT als in de bouw, is nodig om de structuur van de constructie te begrijpen, de bouw ervan te plannen, de kosten in te schatten en de opvolging van de constructie in goede banen te leiden. Een IT-architect wordt ook nog verondersteld om de niet-functionele vereisten, beter bekend als de …-ility’s, in te bouwen. Dat zijn zaken als availability, reliability, maintainability, usability en testability.

Binnen het businesslandschap vindt het concept architectuur stilaan ingang. De economische realiteit vraag een aanpak waarbij eerst wordt nagedacht en dan pas gedaan. Dat is een architecturale aanpak die helpt bij de volgende zaken:

  • De vertaling van visie en strategie naar implementatie in producten, processen en structuren (los van welke IT-oplossing dan ook)
  • De flessenhalzen in de zakelijke operaties begrijpen door opbouw van een eenduidig zakelijk informatiemodel en een duidelijk kader van de processen
  • Zakelijke processen analyseren op mogelijke verbeteringen in het kader van innovatie of kostenbeheersing
  • Zakelijke veranderingen en evoluties naar ICT-oplossingen vertalen
  • En ook omgekeerd: IT-evoluties terugkoppelen naar de business en gezamenlijk naar business value op zoek gaan.

De vraag die zich stelt is: “Hoeveel architectuur heb je nodig?” Dit hangt af van de context. Met een aantal pragmatische instrumenten kom je vaak al heel ver. Zolang de pragmatiek maar niet dient als excuus om niets te doen.  Think big, start small.

Een businessarchitectuur zal helpen om de zaken objectief in kaart te brengen, onderbouwde beslissingen te nemen en waar nodig ook tijdig bij te sturen. Business Architectuur als metier – wat mij betreft een no-brainer.

Met medewerking van Johan Merckx, COO bij AE

 

aearchitectuurblogbusinessitprofessional

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken