Interview: Welkom in de Cisco Webex Suite

cisco webex suite
De lancering van de Webex Suite betekent een nieuw hoofdstuk voor Cisco Webex. Hoe ziet de toekomst voor videoconferencing software eruit in de hybride maatschappij?

Wie terugdenkt aan 2020, zal zich meteen de vele videovergaderingen waaraan hij of zij heeft deelgenomen herinneren. In tijden waarin social distancing de norm was, grepen we massaal terug naar platformen waarmee we elkaar kunnen horen én zien om die fysieke afstand te kunnen overbruggen. Niet helemaal onverwacht maakten veel videoconferencing software vorig jaar dan ook een explosieve groei door. 

Na de groeispurt staat de videoconfering softwaremarkt in 2021 voor een cruciale fase: de bevestiging. Voor onze sociale bijeenkomsten zijn we al een tijdje niet meer aangewezen op videobellen en ook bedrijven bereiden stilaan de terugkeer van hun werknemers naar het kantoor voor. Toch zal in een professionele context de videovergadering wellicht een fundamentele rol blijven spelen. Het kantoor van de toekomst is een hybride werkplaats waar werknemers afwisselend thuis en vanop kantoor werken. Om zich klaar te stomen voor de hybride maatschappij, lanceerde Cisco Webex, al sinds 1995 marktleider in zakelijke videoconferencing software, op 8 juni de gloednieuwe Webex Suite. Michel Assink, Head of Collaboration Sales Northern Europe bij Cisco Webex, geeft ons een virtuele rondleiding. 

Michel Assink. Image credit: Cisco Webex

Vijf centrale thema’s 

De lancering van de Webex Suite past eigenlijk in een bredere rebranding van Webex die Cisco al sinds eind vorig jaar aan het doorvoeren is. Sinds september kreeg het videovergaderplatform maar liefst 800 nieuwe features. Assink legt ons uit dat het vernieuwde platform werd opgebouwd rond vijf thema’s: 

  1. Inclusiviteit: We zullen niet meer allemaal op dezelfde manier werken. Dat maakt het uitdagender om iedereen volledig gelijk te maken tijdens een vergadering. Cisco Webex Suite bevat daarom talloze features die ervoor moeten zorgen dat iedereen goed te horen en te zien is tijdens een meeting. Maar inclusiviteit moet verder gaan, vindt Assink. Door de overname van Slido heeft Webex Suite een feature gekregen waarmee de hosts een poll kan aanmaken voor of tijdens de meeting. Dat stimuleert niet enkel interactie, maar geeft minder assertieve personen ook een kans hun stem te laten horen. De Webex Assistant zorgt dan weer voor real-life vertalingen tijdens meetings.  
  1. Flexibiliteit: Webex Suite is meer dan een videovergaderplatform. Het ondersteunt naast videovergaderingen ook instant-messaging en zelfs de klassieke deskphone. “Geen enkele partij in de videoconferencing softwaremarkt heeft zoveel componenten in hun oplossing als wij”, aldus Assink. Met Webex Suite wil Cisco dus een volledig communicatiepakket aanbieden dat in elke context een naadloze ervaring biedt.  
  1. Supervisie: Wanneer we weer naar kantoor terugkeren, is het makkelijk om in je oude gewoontes te hervallen. Webex Suite heeft daarom enkele tools die bedrijven kunnen helpen om de coronamaatregelen op de werkvloer te handhaven, zoals het tellen van het aantal gezichten in een vergaderruimte. Maar de supervisietools zijn er ook om het welzijn van de individuele werknemer te bevorderen. Wie thuiswerkt heeft wel eens de neiging om meer vergaderingen in te plannen op een dag omdat er meer ruimte in de agenda vrijkomt. Te veel vergaderingen op korte tijd leidt echter tot wat we ‘Zoom-vermoeidheid’ zijn gaan beginnen noemen. De Webex Suite houdt daarom mee een oogje in het zeil dat je jezelf niet mentaal uitput.  
  1. Beveiliging: Dit is vaak een onderbelicht aspect bij videoconferencing software, meent Assink. Maar de beruchte ‘Zoombombing’-incidenten tonen aan dat het wel belangrijk is dat gebruikers weten hoe hun vergaderruimtes af te sluiten voor ongewenste deelnemers. Webex Suite vat beveiliging nog een stuk ruimer op dan het versleutelen van gesprekken en vergaderingen. End-to-end beveiliging zit in alle lagen van het platform ingebouwd.  
  1. Management: Cisco Webex Suite legt een brug tussen IT-management en HR-management. Het platform levert het management waardevolle inzichten aan over het gebruik van meetingrooms. Die gegevens kunnen ze gebruiken om het kantoor optimaal in te richten om hybride werken te faciliteren.  
Cisco Webex Suite Slido
Polls maken een videovergadering veel interactiever. Image Credit: Cisco Webex

Depanneren is niet meer voldoende 

Het moge duidelijk zijn dat Cisco Webex niet heeft stilgezeten tijdens de pandemie. Dat is ook nodig, want Assink verwacht dat de strijd der videoconferencing software nog lang niet is gestreden. “Door de geforceerde shift naar remote working hebben veel bedrijven een software gekozen die hen in de eerste plaats kon depanneren. Maar nu bedrijven willen overschakelen op hybrid working, zullen zij opnieuw gaan bekijken welke communicatieplatformen ze in de toekomst gaan gebruiken. Zeker voor degene die hebben vastgesteld dat hun depannageoplossing niet meer voldoet op de lange termijn.” 

“Die shift naar hybride werken zal een dynamiek door de markt jagen waarbij de focus naast software ook op hardware komt te liggen”, gaat Assink verder. “Veel organisaties zijn aan het bekijken hoe ze hun kantoorruimtes moeten herinrichten. De software en hardware die je gebruikt moeten compatibel zijn met elkaar. Omdat we bij Cisco Webex van nature uit focussen op de integratie tussen software en devices kunnen wij met Webex Suite het volledige kader aanbieden. Het platform is off-the-self beschikbaar voor bedrijven, maar we kunnen ook verticale oplossingen integreren voor scholen, ziekenhuizen, overheidsdiensten en juridische organisaties. Wij willen op technologisch vlak de concurrentie altijd voorblijven”, besluit Assink. 

Meer informatie over de Cisco Webex Suite vind je hier.

businesscisco webexinterviewstrendingvideoconferencing

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren