Women in Tech: Sibyl Jacob, Kingston Technology

Meer diversiteit leidt tot betere technologie. Een openhartig gesprek met Sibyl Jacob (Kingston Technology) over de nood aan meer vrouwen in de ICT-sector.

Wie een bezoekje zou brengen aan een doorsnee Belgisch ICT-bedrijf, zal daar voornamelijk mannen op de werkvloer tegenkomen. De technologiesector blijft ook anno 2022 veelal een mannenwereld. Hoewel er zeker een opwaartse trend merkbaar is in het aantal vrouwelijke werknemers, is er nog veel werk aan de winkel. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van sterke vrouwen in de Belgische ICT-sector die tonen dat het anders kan. Wij ontmoetten Sibyl Jacob, Business Development Manager BeLux bij Kingston Technology, de bekende fabrikant van o.a. computergeheugen, SSD’s, USB’s en SD-kaarten.

Sibyl Jacob leidt inmiddels al vijftien jaar de activiteiten van Kingston Technology binnen België en Luxemburg in goede banen. Binnen het Belgische ICT-landschap maakt dat haar vandaag nog een witte merel, maar binnen Kingston  is dit zeker niet uitzonderlijk. Het bedrijf toont zich een voortrekker als het aankomt op het aanwerven van vrouwen in ICT-functies. Sterker nog: vrouwen zwaaien de plak bij Kingston Technology. Wereldwijd zijn 58% van de werknemers vrouwen en binnen de EMEA-zone worden de managementfuncties voor 57% door vrouwen ingevuld. Naast Kingston maakt Jacob ook deel uit van de Benelux-afdeling van CompTIA; de non-profitorganisatie telt (wereldwijd) 60% vrouwelijke werknemers. Sibyl Jacob weet dus als geen ander hoe je je als vrouw opwerkt in de IT-industrie.

Vooroordelen overwinnen

Hoe krijgen we meer vrouwen in de IT-sector? Er zijn veel factoren die hier uiteraard een rol spelen, maar voor Jacob zijn hardnekkige vooroordelen één van de grootste obstakels voor de doorstroom van vrouwen in techbedrijven. Deze wegwerken begint bij de vrouwen zelf. “Sommige vrouwen aarzelen om in de sector te stappen uit vrees voor beperkte groeimogelijkheden, terwijl de praktijk aantoont dat zij even snel kunnen doorgroeien dan hun mannelijke collega’s. Als ik vrouwen die een IT-functie overwegen één raad zou mogen geven, dan is die eigenlijk heel simpel: zet je twijfels opzij en doe het gewoon.”

Dat neemt niet weg dat vrouwen met andere moeilijkheden te maken krijgen dan mannen. “Er heerst wel bij werkgevers eveneens de vrees dat ze een vrouwelijke werknemer bijvoorbeeld lange tijd zullen moeten missen wegens zwangerschapsverlof. Daar zijn oplossingen voor te vinden en het zou hoe dan ook geen factor mogen zijn bij het aanwerven van personeel. Je moet de juiste persoon aanwerven voor de juiste functie, ongeacht man of vrouw.”

Om dat te bereiken, zal iedereen wel zijn of haar steentje moeten bijdragen. “Door quota’s op te leggen kan de regering mee een duwtje in de rug geven voor meer vrouwen in de IT-sector. In mijn ideaal wereldbeeld zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar het kan een hulpmiddel zijn om een eerlijkere wereld te bereiken. Het is in deze fase niet voldoende om enkel te rekenen op goodwill van mensen.”

Image: iStock

Diversiteit leidt tot betere technologie

Bedrijven zullen er alleen maar baat bij hebben om hun werkvloer diverser te maken. Dat merkt Sibyl Jacob ook elke dag bij Kingston. “Die open cultuur gaat al terug tot de stichting van het bedrijf in 1987. Stichters John Tu en David Sun hebben zelf een immigratieachtergrond dus vanaf het begin zijn altijd veel verschillende culturen aanwezig geweest binnen Kingston, momenteel telt Kingston EMEA zelfs 42 nationaliteiten. Door verschillende culturen te combineren leer je als bedrijf anders naar de zaken te kijken. We merken bij Kingston dat onze diversiteit een positieve invloed heeft op klantentevredenheid.”

Zo moet ook de aanwezigheid van meer vrouwen in ICT leiden tot een bredere kijk op technologie. Sibyl Jacob verduidelijkt dit met een voorbeeld. “Als we kijken naar auto’s, dan zijn veel elementen zoals de autogordel en de afstand tussen de bestuurdersstoel en de pedalen ontworpen door en bijgevolg ook voor mannen. Bij de ontwikkeling van de autogordel werd totaal niet gedacht aan het perspectief van zwangere vrouwen, waardoor zij nog steeds een hogere kans hebben om zwaar gewond te geraken bij een auto-ongeval. Nu we volop bouwen aan zelfrijdende auto’s moeten we vermijden die fout opnieuw te maken.”

“Mijn punt is dat door vrouwen actiever te laten meedenken over technologische ontwikkelingen nieuwe ideeën ontstaan wat zal resulteren in betere en creatievere technologie. Datzelfde geldt ook voor mensen met een verschillende culturele achtergrond. Met een gezonde mix van verschillende opvattingen bekom je vaak het beste resultaat.”

Op weg naar een idealere wereld

Sibyl Jacob kijkt met positieve gevoelens vooruit. “Nieuwere generaties kunnen de kloof tussen mannen en vrouwen helpen verkleinen omdat zij helemaal anders naar de wereld kijken. Zij maken minder onderscheid tussen gender en cultuur omdat zij van jongs af aan worden geconfronteerd met diversiteit. Zo worden de huidige problemen ook veel zichtbaarder in de maatschappij en kunnen we er ook aan werken. Ik heb bij Kingston nooit echt moeten opboksen tegen de zogenaamde ‘machocultuur’ en ik had altijd wel een rebels kantje om mijn mannetje te staan, maar ik ben al veel vrouwen tegengekomen die hier andere ervaringen mee hebben.”

Stap voor stap bouwen we voort aan een betere wereld waarin gelijkheid primeert. Een wereld waar Sibyl Jacob zeer actief aan mee timmert. “Met CompTIA organiseren we zowel online als fysieke evenementen om het diversiteitsprobleem in de ICT-sector bespreekbaar te maken. Die bijeenkomsten zijn open voor iedereen uit de sector, ongeacht hun functie, geslacht of achtergrond. Op 21 april vindt onze volgende Community-bijeenkomst plaats in Amsterdam, bij deze is iedereen daar van harte welkom. Het event start met een kick off voor “Women in Tech”. Hoewel we met deze bijeenkomsten ons steentje willen bijdragen aan meer inclusiviteit, hoop ik dat het op een dag niet meer nodig zal zijn dat ICT-vrouwen moeten bijeenkomen in groepjes om samen sterk te staan. In een ideale wereld kan iedereen samenkomen zonder enige vorm van onderscheid en discriminatie.” Woorden die in de wereld van vandaag misschien wel krachtiger dan ooit klinken.

businessinterviewskingstonslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600