Interview: Kyndryl treedt uit de schaduw

Na de afsplitsing van IBM moest Kyndryl zijn eigen weg inslaan. Hoe het jonge bedrijf dat vergaat, vertelt Managing Director Liesbet D’hoker.

4 november 2021 zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop Kyndryl officieel het levenslicht zag. Op die dag voltooide Kyndryl zijn afsplitsing van IBM door als onafhankelijk bedrijf naar de beurs te trekken. Het einde van een lang en zwaar proces, maar vooral het begin van een nieuw hoofdstuk voor Kyndryl. De deuren van het ouderlijke huis van IBM werden definitief toegetrokken om een eigen verhaal te schrijven.

Inmiddels zijn we zeven maanden verder en straks zal Kyndryl zijn tweede volledige kwartaal als onafhankelijk bedrijf afronden. De overgangsperiode loopt dus stilaan op zijn einde. Hoe is het nu met Kyndryl? We spreken met Liesbeth D’hoker, die aan het roer staat van de Belgische afdeling, over de ambities van deze nieuwe naam in de ICT-sector.

De geboorte van Kyndryl

Onze vooruitblik begint met een terugblik. Waar Kyndryl voor wil staan, komt voor een stuk voort uit hoe het bedrijf ontstaan is. En er zijn maar weinig bedrijven die zo’n uniek ontstaansverhaal hebben als Kyndryl. Het begon allemaal in oktober 2020. IBM kondigt een grote herstructurering aan waarbij het zijn Global Technology Services-tak, die infrastructuurdiensten verzorgde, zou afsnoeien. Hoewel die in dat jaar nog goed was voor een miljardenomzet, ziet IBM de inkomsten uit die infrastructuurservices dalen terwijl de clouddiensten juist groeien. Open hybride cloud moet de nieuwe toekomst van IBM worden.

De aankondiging van IBM doet een schokgolf waaien door het bedrijf en de hele ICT-sector. Wereldwijd telde de Global Technology Services-divisie bijna 100.000 werknemers en het was de grootste leverancier binnen zijn segment. Tienduizenden werknemers, waaronder ook in België, vreesden plots voor hun toekomst bij het bedrijf. Maar gelukkig maakt de onzekerheid snel plaats voor hoop in een nieuw project.

We zijn dan aanbeland in april 2021. IBM Global Technology Services wordt omgedoopt tot Kyndryl en Martin Schroeter moet als CEO van Kyndryl de hervormingen in goede banden leiden. De naam van het bedrijf werd zeer doelbewust gekozen, legt Liesbet D’hoker ons uit. “Kyndryl is een samentrekking van ‘kinship’ en ‘tendryl’. Met het woord ‘kinship’ willen we in onze naam duidelijk maken hoe belangrijk het vertrouwen van klanten en de klantenrelaties voor ons zijn. ‘Tendryl’ betekent ‘rank’ en dit verwijst naar de snelle groei die we als jong bedrijf willen realiseren.” Kyndryl blijft in april wel nog even onder hetzelfde dak met IBM wonen, tot het bedrijf volwassen genoeg is om zelfstandig te leven. Dat heuglijke moment komt er dus op 4 november 2021. Het luiden van de bel in Wall Street klinkt symbolisch om de geboorte van Kyndryl in te luiden.

ibm 2.0
Kyndryl splitste zich af van IBM. Beeld via iStock

Een grote startup

Liesbet D’hoker maakte die transformatie vanop de eerste rij mee. Ze was twintig jaar te werk bij IBM en maakte in november 2021 mee de oversteek naar Kyndryl als Managing Director voor België en Luxemburg. Ze kijkt tevreden terug op een ingrijpend proces. “De herstructurering was een enorm werk en voor mij was het ook een zeer leerrijke ervaring om dit te leiden. Ik ben trots dat de impact op onze dienstverlening en klantenrelaties minimaal is gebleven. We hebben alle klanten kunnen meenemen en hen tijdens de hervormingen een consistente dienstverlening kunnen blijven leveren.”

De bijzondere geboorte plaatst Kyndryl in een ongewone positie binnen de ICT-markt. “Langs de ene kant zijn we een start-up, maar langs de andere kant hebben we wereldwijd 90.000 werknemers en zijn we de grootste leverancier van IT-infrastructuurdiensten. We voorzien zowel het beheer van private als multicloudomgevingen, maar ook van legacy infrastructuren. Zo willen we traditionele infrastructuren moderniseren en samenbrengen met moderne technologieën. Dat doen we vanuit een ‘Triple A’-focusmodel: Alliances, Advanced Delivery en Accounts.”

De historische banden met het voormalige moederbedrijf IBM zijn nog niet helemaal doorknipt. Ze gaan nu verder door het leven als elkaars klanten en strategische partners. Maar Kyndryl heeft ook al van zijn verworven onafhankelijkheid gebruikt gemaakt om de concullega’s van IBM te strikken. Het eerste partnership dat Kyndryl als zelfstandige entiteit afsloot was niet toevallig met Microsoft; Google Cloud zou niet veel later volgen. Dankzij deze partnerships heeft Kyndryl zich al sterk weten te verankeren in de snel groeiende cloudsector.

Naam maken

De meest recente kwartaalresultaten tonen echter dat Kyndryl nog een bedrijf in opbouw is. Tijdens het eerste kwartaal van 2022, het eerste volledige als zelfstandig bedrijf, noteerde Kyndryl een omzet van 4,4 miljard dollar. Dat omzetcijfer daalde met 7% in vergelijking met een jaar eerder toen de naam van Kyndryl nog moest bedacht worden. Ook moest Kyndryl een negatief eindresultaat van 229 miljoen dollar inboeken. Her en der wordt al getwijfeld of Kyndryl het wel lang kan uitzingen als zelfstandig bedrijf en ook beursinvesteerders hebben hen nog niet in de armen gesloten.

Het is nu aan Kyndryl om de twijfelaars ongelijk te geven. D’hoker kijkt met een positieve blik op de toekomst van het bedrijf. “Ik ben zeer tevreden over onze start in België. We hebben alle klanten behouden en we halen ook hoge scores op klanttevredenheid. Ons organisatorisch model legt veel autonomie bij de lokale afdelingen, wat ons helpt om dicht bij onze klanten te staan. We hebben ons lokaal team ook weten uit te breiden.”

“Tijdens de eerste maanden lag de focus op de transformaties binnen het bedrijf zelf. Nu willen we onze business verder laten groeien. We willen onze marktleiderspositie verstevigen maar binnen onze sector ook bekend staan als een innovator. Om die doelstellingen te bereiken wordt het cruciaal om het merk Kyndryl te versterken. Tegen eind dit jaar hoop ik dat iedereen weet wie Kyndryl is en waar we voor staan.”

businesscloudinterviewskyndrylslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken