Beste e-readers 2022: De beste manier om digitaal te lezen

E-reader koopgids
Lezen is één van de leukste dingen die je kunt doen. Even verdwijnen in een andere wereld, in een spannend verhaal of je kennis over bepaalde onderwerpen verruimen… helaas zijn boeken vrij kostelijk en nemen ze relatief veel plek in. Een oplossing voor beide problemen: een e-reader! Digitale boeken zijn het antwoord op veel problemen.

Er zijn veel voorstanders en tegenstanders voor ebooks. En ook ikzelf ben eerlijk gezegd fan van papieren boeken. Die geur, het gevoel… je kunt het niet imiteren met een digitaal exemplaar. Toch zal ik ook bekennen dat ik graag ebooks lees. Ze hebben namelijk een aantal voordelen ten opzichte van hun papieren equivalent. Zo kun je bij ebooks zelf het lettertype en de lettergrootte bepalen, wat het lezen makkelijker maakt. In donkere omgevingen kun je met moderne e-readers een achtergrondverlichting inschakelen. Bladwijzers en ezelsoren kun je digitaal aanbrengen. Zelfs aantekeningen maak je zonder het boek schade toe te brengen. En duizenden boeken meenemen op vakantie? Het kan gewoon! Maar wat is nu de beste manier om ebooks te lezen?

Tablet, smartphone of e-reader?

Als je goedkoop wil beginnen, kun je jouw smartphone of tablet gebruiken om ebooks te lezen. Er zijn tal van apps waarmee je digitale boeken kunt lezen. Ze bieden vaak vergelijkbare functies als een e-reader en het scheelt je bovendien de aanschaf van een e-reader. Toch heeft een smartphone of tablet een groot nadeel. Het scherm! Dat geeft namelijk een hoog contrast en dat is vermoeiend voor je ogen. E-readers werken met e-ink. Een knappe techniek waarbij cellen met een klein elektronisch signaal zwart worden gemaakt of weer blanco worden. Ze geven zelf geen licht en komen daarmee bizar dicht in de buurt van het leescomfort van papieren boeken.

Over bestandsformaten

Je kunt ebooks vinden in verschillende bestandsformaten. Vroeger had ieder merk zijn eigen format, wat de compatibiliteit niet vergrootte. Tegenwoordig is er een standaard, die door alle e-readers wordt opgevolgd… met uitzondering van Amazon Kindle. Dat bestandsformaat heet .epub. Een digitale publicatie, waarin een digitale rechtenregistratie verwerkt zit. Dankzij die beveiliging kun je de bestanden niet zomaar kopiëren en verspreiden. Een prima systeem, dat wereldwijd gebruikt wordt. Op alle e-readers kun je ook andere bestanden lezen, waarbij .pdf en .doc de meest gebruikte zijn. Het grootste nadeel van het lezen van pdf’s is dat de opmaak vaststaat. Je hebt minder vrijheid bij het kiezen en aanpassen van je lettertype, wat de vrijheid aanzienlijk beperkt. Je kunt bij beide formaten gebruikmaken van bladwijzers, annotatie en andere functies van je e-reader.

Duurzaam

Het gebruik van een e-reader is overigens best duurzaam. Met een enkele reader kun je immers jaren vooruit. Boeken koop en lees je digitaal, wat de productie behoorlijk drukt. Daarnaast gaat een accu van een e-reader bijzonder lang mee. Ze gebruiken enkel energie wanneer pagina’s worden gewisseld of boeken worden gekopieerd via wifi of bluetooth. Je kunt dus makkelijk een paar weken vooruit zonder de accu op te laden. Lees je graag op het strand? Dan kies je een model dat afgedicht is tegen water en zand. Zo kun je letterlijk overal zorgeloos genieten van jouw persoonlijke bibliotheek.

Ebooks kopen

Het kopen van ebooks is misschien wel een verhaal apart. Via online winkels koop je losse boeken, die je via de software van je e-reader kunt installeren. Enkele e-readers, zoals Kobo en Kindle, hebben een unieke samenwerking met respectievelijk Bol.com en Amazon. Koop je daar een ebook, dan kun je hem direct lezen op je e-reader. Bovendien kun je gebruikmaken van abonnementen, waardoor je voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken kunt lezen. Een knappe deal, zeker als je normaliter veel boeken koopt!

De beperkingen van Kindle

De e-readers van Amazon hebben een beperking. Amazon heeft namelijk een eigen formaat voor ebooks. Vooral door het feit dat de Amazon Kindle geen epub ondersteunt, maakt hem een ondergeschoven kindje. Toch is dat probleem eenvoudig op te lossen, zoals met de gratis software Calibre. Dit programma converteert de meest gebruikte ebook-bestandsindelingen naar MOBI, het formaat dat Kindle gebruikt. Ze worden na de conversie simpelweg naar je e-reader gemaild. Hoe eenvoudig is dat? Wil je pdf’s omzetten naar MOBI, zodat je het lettertype kunt aanpassen en het document beter doorzoekbaar kunt maken? Mail de pdf dan naar het mailadres van je Kindle en zet CONVERT in het onderwerp. Een kind kan de was doen! Ondanks deze mogelijkheden is het een relatief gesloten systeem.

Abonnementen

Ben je een veellezer en gaan er makkelijk drie of vier boeken per maand door je vingers? Dan kan het lonen om een abonnement af te sluiten. Momenteel zijn er drie aanbieders waar je terecht kunt voor een abonnement: Kobo Plus, Amazon Kindle en Storytel. Voor Amazon Kindle ben je vooralsnog gebonden aan de Britse markt, waardoor het aandeel Nederlandstalige boeken zeer beperkt is. Storytel biedt een combinatie-abonnement voor 11,95 euro per maand met onbeperkt luisterboeken. Hierbij ben je echter gebonden aan een smartphone of tablet om ze te lezen. De beste keuze is vooralsnog Kobo, mits je een e-reader hebt van dit merk. Daarmee heb je voor 9,99 euro de mogelijkheid om onbeperkt ebooks te lezen. Voor 3 euro extra komt hier onbeperkt luisteren naar audioboeken bij. Dat kan op je Kobo e-reader, maar ook op je smartphone of tablet.

Gratis lezen

Nu je zo’n e-reader in bezit hebt, wil je natuurlijk zo veel mogelijk boeken verzamelen. Logisch. Ruimte is immers geen beperkende factor meer! Met een abonnement ben je al goed op weg, maar er is nog een manier. Je kunt namelijk ook gratis ebooks downloaden, helemaal legaal. Hier heeft iedere aanbieder (Kobo, Kindle, diverse webshops) een mooi aanbod aan gratis titels, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Moderne titels vind je op de Online Bibliotheek. Wil je in de klassiekers duiken? Dan kun je terecht op:

Audioboeken

Een fijn alternatief om te gebruiken ten opzichte van ebooks zijn audioboeken. Met een audioboek heb je immers je handen vrij. Ook deze kun je los kopen en afspelen via de meeste moderne e-readers, maar ook via je smartphone of tablet. Audioboeken koop je via je online boekhandel, maar je kunt ook abonnementen afsluiten via bijvoorbeeld Kobo Plus, Amazon Audible en Storytel. Daarbij liggen de abonnementsprijzen akelig dicht bij elkaar: Amazon Audible op de Britse site vraagt 7,99 pond per maand, maar heeft een beperkt assortiment Nederlandstalige boeken. Kobo Plus heeft bijna 4000 Nederlandstalige audioboeken en biedt een abonnement aan voor 9,99 euro of 12,99 euro in combinatie met onbeperkt ebooks lezen. Storytel heeft het ruimste aanbod, maar vraagt 11,99 euro per maand voor een combinatie tussen ebooks en luisterboeken. Let wel: de ebooks van Storytel kun je niet lezen op een e-reader, enkel op een smartphone of tablet!

Beste e-readers 2022

e-reader
Amazon
Kindle oasis
beste e-reader

Amazon Kindle Oasis

Dit is de grootste e-reader van Amazon, met een diameter van 7 inch en een gewicht van 188 gram. Het formaat bepaalt immers voor een groot deel het leescomfort en gemak! De reader is dun en licht en werkt ontzettend snel. De reader is voorzien van twee praktische knoppen aan de zijkant, zodat je makkelijk pagina’s kunt omslaan met je duim. Daarnaast kun je het touchscreen gebruiken om naar de vorige of volgende pagina te gaan. De e-reader is waterbestendig en beschikt bovendien over en ingebouwde achtergrondverlichting, zodat je ook ’s avonds prettig kunt lezen. Het grootste minpunt is het ontbreken van ondersteuning voor epub boeken en het feit dat je voor de Kindle abonnementsdienst moet uitwijken naar de Britse winkel. Je koopt hem in een versie met 8GB of 32GB aan opslag.

Eigenschappen: Lichtgewicht, waterbestendig, bijzonder prettig scherm, ingebouwde verlichting, Kindle online boekenwinkel.


Prijs: 229 euro.

E-reader
kobo
libra h2O
beste e-reader

Kobo Libra H2O

Dee Kobo Libra H2O is het nieuwste populaire model van Kobo. Het scherm heeft een diameter van 7 inch en heeft een hoge resolutie van 300 pixels per inch. Dankzij de ergonomische knoppen kun je de e-reader in één hand bedienen. De reader is verlicht, zodat je ook in de avond prettig en comfortabel kunt lezen. Dankzij de waterdichte behuizing kun je hem zonder problemen meenemen naar het zwembad of lekker in bad lezen. De optionele sleepcover dient niet alleen als bescherming, maar kan ook worden gebruikt als leesstandaard. Perfect te gebruiken in combinatie met de Kobo Plus abonnementen voor ebooks en luisterboeken! De Kobo Libra H20 weegt slechts 192 gram en heeft 8GB aan opslagruimte.

Eigenschappen: Waterbestendig, prettig scherm, ingebouwde verlichting, Kobo plus abonnement mogelijk, bedieningstoetsen.

Prijs: 179 euro.

E-reader
Pocketbook
Touch HD 3
beste e-readers

PocketBook Touch HD 3

De PocketBook is een e-reader die niet gekoppeld is aan een abonnementsdienst. Je kunt er dus geen ebooks op lezen met een Kindle- of Kobo-abonnement. Wel kun je gekochte ebooks lezen. De PocketBook Touch HD 3 is waterdicht afgewerkt en kan dus zonder zorgen overal gebruikt worden. Hij weegt slechts 155 gram en heeft een ingebouwde achtergrondverlichting, waarvan de kleurtint aangepast kan worden. Wil je liever voorgelezen worden? Sluit dan via de meegeleverde adapter of via bluetooth een koptelefoon aan en luister audioboeken, muziek of podcasts. Je bedient de e-reader met het touchscreen of met de knoppen. Het scherm heeft een diameter van 6 inch en een resolutie van 300 pixels per inch.

Eigenschappen: waterbestendig, erg licht, compact model, kan geluid afspelen, ingebouwde verlichting, onafhankelijke e-reader, Bedieningstoetsen.

Prijs: 169 euro.

Kobo Nia

Tijdens het lezen kan je terugvallen op enkele interessante instellingen om het lezen aangenamer te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van de helderheid, een ander lettertype kiezen, de lettergrootte, regelafstand en marges aanpassen en kiezen welke informatie je in de koptekst en voettekst wil (zoals het aantal resterende pagina’s). Let wel dat je bij dit apparaat niet de kleurtemperatuur kan instellen. Tegenwoordig is er veel te doen rond het “blauwe licht” dat displays uitzenden en hoe nadelig het is voor jouw slaap. Lezen met een nachtlampje is dus nog altijd de beste manier bij de Kobo Nia.

Het display is met zijn 212 ppi wat minder scherp dan zijn duurdere broertjes, maar is absoluut meer dan voldoende. 

Eigenschappen: eenvoudig instellen, Kobo Plus, licht, degelijk display

Prijs: 99 euro

beste e-reader, Kobo Nia
e-readerskoopgidsontspanningtips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken