Deze technologie kan je kopen met ecocheques
De meeste werknemers in België krijgen elk jaar een vast bedrag aan ecocheques. Het gaat om een bedrag dat je mag uitgeven hoe je wil, op voorwaarde dat je dat geldt besteedt aan een ‘ecologische’ aankoop. Dat wil zeggen dat je met die ecocheques maar een beperkt aantal producten kan kopen. Krijg je ze niet uitgegeven aan plantjes of tuinmeubelen? Dan kan je ze misschien aan een technologieproduct besteden, al moet je dan wel met een aantal zaken rekening houden.
Zo kan je niet alle producten zomaar kopen met ecocheques. In fysieke winkels staat dit doorgaans goed aangegeven. Coolblue is momenteel de enige grote webwinkel waar je de ecocheques kan uitgeven, en ook daar kan je een handige filter instellen om “ecologische producten” te laten zien. Wij lijsten enkele van de meest interessante producten hier voor je op.
Televisies
Met ecocheques kun je enkel duurzame televisies kopen. Dat heeft niets te maken met de ecologische voetafdruk van de tv’s, maar met het stroomverbruik op jaarbasis. Of je televisie iets of wat zuinig omgaat met stroom, herken je aan het Europese Energielabel. Televisies met een A-label zijn het zuinigst; exemplaren met een G-label daarentegen, zijn het minst efficiënt.
De Belgische overheid heeft besloten dat enkel televisies binnen de energieklassen A tot en met E met ecocheques gekocht kunnen worden. Valt de televisie die je op het oog hebt binnen klasse F of hoger, dan verbruikt hij dus net wat te veel energie. Hoewel het aanbod nog vrij beperkt is, neemt dat ieder jaar toe. Er zijn inmiddels zelfs enkele oled-tv’s die je met ecocheques kunt kopen. Niet zo heel vreemd, eigenlijk: juist oleds staan bekend om hun efficiënte beeldtechniek. De pixels kunnen namelijk individueel uit- en ingeschakeld worden.
Sony Bravia 8 OLED (vanaf 55 inch)
Sony is momenteel de enige fabrikant met OLED-televisies die je met ecocheques kunt aanschaffen. Oledmodellen van merken als LG, Philips en Samsung overschrijden de maximale energieklasse voor ecocheques. Het gros van de oledtelevisies van die merken komt immers niet verder dan efficiëntieklasse G, terwijl je bij Sony nu al een oled kunt kopen met een ‘E’-klassering. Wat de Bravia OLED 8 betreft: het ontwerp zal je niet meteen omverblazen, maar het valt ook niet te sterk op in je woonkamer.
Technisch verschilt de OLED 8 niet veel van andere oled-tv’s: het scherm biedt, zoals gebruikelijk voor oled, een oneindig contrast. Tel daar een hoge piekhelderheid bij op en je hebt de ideale televisie om je favoriete films en series in HDR te streamen. Ook de audio laat zeker niet te wensen over, met vijf speakers achter het scherm. Google TV is, zoals we dat kennen van andere Sony-tv’s, ook aanwezig en biedt alle gemakken en functies die je van een smart-tv nodig hebt, inclusief games van de Play Store.
Philips 43PFS6808
Wil je niet veel meer uitgeven dan wat je aan ecocheques hebt ontvangen? Dan kom je al snel terecht bij de 43PFS6808 van Philips: een vrij compacte lcd-televisie met een prijs die rond de 350 euro schommelt. Met zijn Full HD-resolutie is het zeker niet de meest moderne tv die je kunt kopen, maar voor zijn relatief kleine formaat (43 inch) is dat eigenlijk al voldoende. Ondanks de lage prijs is de tv nog wel voorzien van smarts: Philips (TP Vision) draait er zijn New Operating System op, met apps zoals Netflix en YouTube. Ondersteuning voor HDR en een hoge beeldverversing ontbreekt.
LG QNED 816-serie
Verwacht je net iets meer van je televisie, zoals ondersteuning voor HDR en een hogere beeldverversing dan 50 Hz zoals op de Philips? Dan kom je al snel uit bij de QNED-reeks van LG. Binnen deze reeks heb je verschillende formaten (50 tot 75 inch), maar verder zijn de tv’s in de QNED-serie grotendeels hetzelfde: ze bieden allemaal een 100Hz-beeldverversing en ondersteunen Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG. LG’s webOS-platform is een van de beste smart-tv-platformen, met een ontzettend uitgebreid app-aanbod.
Let wel, het gaat hier specifiek om de QNED 816, met een regulier lcd-scherm (edge-lit). LG verkoopt ook een QNED 866-reeks met diepere zwartwaarden dankzij een mini-led-scherm. Deze televisies zijn echter wel een stukje duurder dan de modellen uit de QNED 816-reeks.
Samsung QLED Q74D-serie
Samsungs ecocheques-aanbod bestaat vooral uit modellen in de Q74D-serie, die je in formaten van 55 tot 85 inch kunt aanschaffen. Samsung belooft met zijn QLED-techniek rijke, pure kleuren en levendige beelden te bieden. Hiervoor past het een Quantum Dot-filter toe op het scherm. Net als de LG QNED 816 ondersteunt de Q74D een 100Hz-beeldverversing en HDR, zij het enkel HDR10, HDR10+ en HLG. Films die in het Dolby Vision-formaat zijn gemasterd, kun je dus niet als zodanig bekijken.
HDR is op deze televisie wat beperkt door de edge-lit-verlichting van het scherm, zoals dat ook geldt voor LG’s QNED-televisie (de 816-serie). Tizen is, net als webOS, een ontzettend populair besturingssysteem voor televisies, met alle bekende apps die je kent en nodig hebt. Aanvullend kan je vanaf Samsung-tv’s apparaten bedienen die aan het SmartThings-ecosysteem zijn gekoppeld, zoals je slimme lampen.
Smartwatches
Met ecocheques kan je niet alleen planten en verf kopen, maar ook energiezuinige elektronica over het algemeen. Dat komt goed uit voor smartwatches: doordat ze zó klein zijn, hebben ze niet erg veel energie ter beschikking. De apparaten, zelfs de modellen die je dagelijks moet opladen, zijn zó enorm energiezuinig dat je ze met ecocheques kan kopen. Wat voor horloge je koopt, zal grotendeels afhangen van wat voor smartphone je hebt. Gaat het om een iPhone? Dan is een Apple Watch altijd een goede keuze, maar zou je bijvoorbeeld ook een model van Garmin in huis kunnen halen. Wil je een Samsung Watch? Dan heb je best een Android-telefoon liggen: de horloges werken namelijk niet met toestellen van Apple.
Apple Watch
Wie een iPhone heeft, maakt met een Apple Watch zeker geen slechte keuze. De apparaten zijn naadloos geïntegreerd met je smartphone, waardoor je gebruik zal kunnen maken van heel wat slimme functies. Er zijn een aantal verschillende modellen te krijgen: de Ultra 2, de Series 9 en een SE-model. Welk model je in huis haalt, hangt vooral af van je budget. Wie niet kan leven zonder sport, zit met de Apple Watch Ultra of Series 9 zeker goed. De horloges doen allebei ongeveer hetzelfde, maar de Ultra is iets groter, steviger en een klein beetje nauwkeuriger dan de Series 9. Bovendien komt de Ultra steevast met LTE, terwijl dat op de Series 9 een optie is.
Wat betreft de Series 9: daar heb je keus uit twee formaten. Het formaat dat je kiest zal grotendeels afhangen van je polsomtrek. De kleinere horloges zijn bedoeld voor kleinere polsen en vice versa. Het horloge heeft bovendien een aantal eigenschappen die de goedkopere SE niet heeft: de doubletap-beweging, bijvoorbeeld, maar evengoed een always-on display ontbreken op het budgetmodel. Desalniettemin blijft ook de Apple Watch SE een goede keus voor wie workouts wil tracken.
Samsung Galaxy Watch 7
Heb je een Samsung-telefoon? Dan zit je met een Samsung Galaxy Watch altijd goed. Heel kort gezegd: dit is binnen de Android-wereld de tegenhanger van de Apple Watch. Met de Samsung Galaxy Watch 7 krijg je, net zoals bij de Apple Watch, toegang tot heel wat slimme functies én heel wat mogelijkheden om je work-outs te tracken.
In de Galaxy Watch 7 zit bovendien een AI-systeem, dat je helpt om jouw workouts te optimaliseren. Zo vertelt de smartwatch je wanneer je rust nodig hebt, zodat je lichaam niet overbelast wordt. Dankzij de uitstekende software van Google heb je bovendien toegang tot een uitgebreid ecosysteem aan apps en wijzerplaten.
Fitbit Charge 6
Heb je geen nood aan al die slimme functies, maar wil je vooral een toestel om je loopsessies, fietstochten of wandelroutes mee te volgen? Dan kan je ook perfect een fitnesstracker met wat minder smarts in huis halen. Een goede en budgetvriendelijke optie is dan de Fitbit Charge 6. Sinds kort zitten die apparaten onder de paraplu van Google, waardoor je wel een Google-account nodig hebt om een account aan te maken. Toch werken de toestellen met zowel iPhones als Android-toestellen, en hoef je enkel de FitBit-app te installeren om zicht te krijgen op je metingen.
Een bijkomend voordeel van de Fitbit Charge 6 is dat de batterij wat langer meegaat. Slimme horloges met een heleboel slimme functies, zoals bovenstaande Apple- en Samsung-horloges, moeten elke dag aan de lader. De Charge 6 hoeft slechts één keer per week aan de lader: op een volle batterij gaat het apparaat 5 tot 7 dagen mee, afhankelijk van hoe intensief je sport en hoelang het scherm aanstaat.
Slimme lampen
Ecocheques zijn ook goed om nieuwe lampen mee te kopen, op voorwaarde dat die energielabel A, B, C of in het slechtste geval D krijgen. Dat geldt niet voor heel wat slimme lampen, maar toch kan je ze kopen met ecocheques. Hoe dat komt? De lampen zijn erop gericht om je energieverbruik terug te dringen. Om die reden kan je ze alsnog in huis halen met ecocheques, ook al voldoet het energielabel niet aan de vereisten.
Er zijn heel wat slimme lampen te krijgen, maar je bent verreweg het beste af met die van Philips Hue. Het ecosysteem van die lampen is inmiddels zodanig uitgebreid, dat je zo goed als elke lamp kan vervangen met een slim exemplaar. Of dat nu een GU10-spotje is, een plafondlamp of zelfs een filamentlamp: bij Hue vind je altijd iets dat in je armatuur past. Je kan de lampen bedienen met Bluetooth, maar wie veel lampen in huis haalt of een goede ervaring wil, haalt best ook meteen een Bridge in huis. Op die manier kan je de lampen aan en uit zetten terwijl je zelf niet thuis bent, maar is je set-up meteen klaar voor meerdere lampen. Zonder Bridge kan je namelijk maximaal 10 lampen connecteren, en met een Bridge worden dat er 50. Verder is het nuttig om te weten dat er drie soorten Hue-lampen zijn: White, White Ambiance en White and Color. De White-lampen kan je enkel aan en uit zetten en dimmen, terwijl je met de White Ambiance-lampen ook de kleurtemperatuur kan aanpassen. Met de White and Color-lampen kan je daarbovenop ook nog eens de kleur kiezen.
Slimme thermostaten
Ook een slimme thermostaat kan je met ecocheques betalen. Ze helpen je niet alleen besparen op stookkosten, maar zijn in één klap ook minder belastend voor het milieu. Daarom dat de overheid ze opneemt in de ecobetaalmogelijkheden. Omdat je een slimme thermostaat vanop afstand kan bedienen, kan je de verwarming voor langere tijd uitzetten of lager zetten, als je plots toch langer van huis bent dan gepland. En je laat je woning dan op het juist moment weer opwarmen als je huiswaarts keert.
Bekende merken zijn Netatmo, Google Nest, Bosch en Tado. Bij TechPulse hebben we de voorbije winter de Netatmo Slimme Thermostaat getest. Andere goede producten zijn:
Google Nest Thermostaat
De Google Nest Thermostaat is een slimme, gebruiksvriendelijke toevoeging aan elk modern huishouden. Het stijlvolle, minimalistische ontwerp past in vrijwel elk interieur. De installatie is eenvoudig en wordt goed begeleid door de Nest-app. Wat de Nest Thermostaat echt onderscheidt, is de geavanceerde technologie die leert van je routines en automatisch aanpassingen maakt voor optimaal comfort en energiebesparing. De spraakbesturing via Google Assistant of Alexa biedt extra gemak. Bovendien biedt de thermostaat inzicht in je energieverbruik, wat helpt bij het verlagen van de energierekening.
Bosch EasyControl CT200
De Bosch EasyControl CT200 is een veelzijdige en betrouwbare slimme thermostaat, ideaal voor wie meer controle en efficiëntie in huis wil. Het moderne, elegante ontwerp past goed in verschillende interieurstijlen. Installatie kan iets complexer zijn dan bij sommige andere slimme thermostaten, maar de meegeleverde handleiding en de Bosch-app maken het proces beheersbaar. Eenmaal ingesteld, biedt de CT200 nauwkeurige temperatuurregeling en leert hij van je gewoonten om energie te besparen. De integratie met spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa voegt extra gebruiksgemak toe. Een bijzonder voordeel is de mogelijkheid om meerdere zones in huis afzonderlijk te regelen, wat zorgt voor optimaal comfort en efficiënt energiegebruik.
Tado Slimme Thermostaat V3+
De Tado Slimme Thermostaat V3 biedt een indrukwekkende mix van gebruiksgemak en geavanceerde functies, ideaal voor het moderne, slimme huis. Het slanke en strakke ontwerp past overal. De installatie is relatief eenvoudig dankzij de gedetailleerde instructies en ondersteuning via de Tado-app. Een van de grootste pluspunten is de geofencing-functionaliteit, die de temperatuur automatisch aanpast op basis van je locatie, waardoor energieverspilling wordt geminimaliseerd. Daarnaast biedt de thermostaat inzichtelijke rapporten over energieverbruik en klimaatcomfort, wat helpt bij het verlagen van de energierekening. De integratie met spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit zorgt voor extra gemak. Hoewel de Tado V3 iets duurder is, maken de gebruiksvriendelijke app, slimme functies en energie-efficiëntie het een uitstekende investering voor wie comfort en kostenbesparing belangrijk vindt.
Refurbished producten
Wist je dat je ook refurbished smartphones kunt kopen met ecocheques? Bij diverse retailers vind je tegenwoordig (online) een sectie met tweedehands smartphones. Deze toestellen zijn bijvoorbeeld bij een inruilactie door telecomproviders of fabrikanten teruggekocht. Vervolgens worden ze geïnspecteerd, waar nodig gerepareerd en weer in de verkoop gezet. Dat principe kennen we van Swappie, maar ook retailers als Coolblue en Krëfel doen eraan mee.
Net als bij Swappie beperkt dit zich wel tot iPhones. Je kan, op het moment van publicatie, geen Android-telefoons met ecocheques kopen. Het aanbod van refurbished iPhones is gelukkig wel vrij groot. Hieronder zetten we een aantal modellen en de verkooppartners voor je op een rij. De staat van een telefoon verschilt per model: het aanbod varieert ook van tijd tot tijd. Neem dus zeker ook een kijkje op de algemene verkooppagina’s van de retailers om het algehele aanbod en actuele prijzen te bekijken.