Nieuws

Returnil Virtual System Home 2010

Wat als een programma je computer niet alleen tegen malware beschermt, maar ook tegen ongewenste flaters of fout gelopen installaties? Return Virtual System 2010, een gecombineerde antimalwaretool en virtualisatielaag, is exact zo’n oplossing en slaagt behoorlijk in haar missie.

Returnil Virtual System maakt een virtuele kopie van je systeempartitie en creëert daar een eigen antimalwaretool omheen. Is het programma ingeschakeld, dan betekent dat dus dat in principe geen enkele geopende website of geen enkel bewaard document definitief achterblijft op je computer. Met een enkele herstart keer je terug naar het moment vlak voor de installatie van Returnil, alsof er nooit iets is gebeurd.

Snelle scan
Voor zijn diensten eist Returnil de helft van de beschikbare vrije schijfruimte op, al kun je dit later in je instellingen aanpassen. Voordat het programma zijn beschermende laag aanbrengt, vraagt het eerst of je een snelle malwarescan wilt uitvoeren om te voorkomen dat je geen besmette installatie herstelt.

[related_article id=”161920″]

Na een herstart verschijnt er een werkbalk in beeld die de status van het programma aangeeft en je het hoofdvenster helpt oproepen. We vinden het nogal irritant dat de balk boven op alle ander vensters blijf staan, maar dat is uit te schakelen. In het overzichtelijke hoofdscherm, dat veel doet denken aan een gratis virusscanner, vinden we naast een malwarebeschermer de System Safe, de zogenaamde virtualisatiefunctie.

Die werkt wel alleen voor je systeempartitie; Returnil zwaait niet de scepter over eventuele andere partities.

We willen bij voorbaat afraden om dit programma als een vervanging van je beveiligingssoftware te beschouwen. Het biedt slechts een basale realtime bescherming tegen virussen en ziet herhaaldelijk legitieme bestanden voor boosdoeners aan. Returnil laat zich beter als extra laag boven op je bestaande beveiliging draaien.

De scan en update van de virussignaturen nemen een korte tijd in beslag, en we merken tijdens het testen nauwelijks dat het programma in gebruik is. We meten gemiddeld zo’n 20 MB geheugenverbruik, niet slecht voor wat het programma doet.

Vier versies
Returnil Virtual System is in vier versies beschikbaar, waaronder een gratis Home-variant voor thuisgebruikers. Wij bekijken de betaalde Home Lux-versie, die als enige extra’s helpdeskondersteuning en een bestandsbeheerder biedt. Met deze laatste kun je mappen en bestanden selecteren die aan de tijdmachine van Returnil kunnen ontkomen en dus bewaard blijven.

We vinden deze functie nogal gebruiksonvriendelijk; je moet voor elk uitgesloten bestand namelijk zowel de doelmap als de documentlocatie toevoegen, en voor het herstel moet je ze nog een keer aanvullend opslaan. Om dit te vermijden is het ook gewoon een mogelijkheid om de bestanden voor een herstart naar een andere partitie te verplaatsen.

De gratis Home-versie biedt eveneens een handige virtuele schijf, waarvan je zelf de grootte bepaalt en die data veilig wegzet in IMG-formaat.

Onder de motorkap maakt het programma soms wat onlogische sprongen, maar over het algemeen is Returnil Virtual Systeem 2010 een eenvoudig te begrijpen en handig programma waarmee je uitstekend software kunt testen of de gezinscomputer voor rampen behoedt.

Returnil Virtual System Home 2010
Prijs: gratis (Lux-versie = 39,95 dollar) (januari 2010)

PRO: bediening is doodsimpel; programma is snel en lichtvoetig; virtuele schijf aanwezig.
CONTRA: malwarescan levert veel valse positieven op; bestandsbeheerder werkt niet erg efficiënt.

back-upbeveiliginglinuxreturnilreviewssystem

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken