Zo koop je een notebook
Een notebook lijkt alleen maar voordelen te hebben. Alle functies van een volledige computer in een draagbaar pakket, en dat voor dezelfde prijs! Maar er zijn ook nadelen. Het toetsenbord van een notebook is vaak compacter en een ‘touchpad’ werkt voor velen iets minder prettig dan een muis. Moet je vaak cijfers intypen, dan heb je wellicht ook liever een apart numeriek klavier.
Dat tref je vooral aan bij laptops met schermgroottes vanaf 15 inch. Probeer eventueel het toetsenbord al uit in de winkel, zodat je weet of het aangenaam typt. Wil je buiten in het zonnetje kunnen werken? Maak je daar niet te veel illusies over. Er zijn zo goed als geen schermen waarmee je dat op een aangename manier kan doen; zeker niet de spiegelende exemplaren waarmee de meeste toestellen tegenwoordig zijn uitgerust.
Foto’s en films mogen dan scherper en levendiger ogen op zo’n schermen, iets te fel omgevingslicht volstaat om het beeld zo goed als onzichtbaar te maken. Een ander nadeel is dat laptops doorgaans maar één optisch station hebben, wat niet zo handig is voor wie vaak cd’s of dvd’s wil kopiëren. Veel van deze nadelen kan je wel oplossen met externe hulpmiddelen.
Denk aan een extra toetsenbord of numeriek klavier, een dvd-station, een externe harde schijf of een docking station, waarmee je je laptop zowaar omtovert in een desktop. Dat alles maakt het toestel natuurlijk wel minder mobiel. Ben je van plan de pc regelmatig onderweg te gebruiken, dan heb je best ook wat oog voor de autonomie van de batterij.
Lees er eerst de specificaties op na, en ga zo mogelijk op zoek naar de ervaringen van andere gebruikers. De reëele batterijduur kan namelijk sterk verschillen: van een luttele twee uur tot een rijkelijke tien uur! Goed om weten is alvast ook dat een draagbare computer gemiddeld minder stroom verbruikt dan een desktopmodel, omdat die over meer energiebesparende voorzieningen beschikt.
Welke software?
Ga steeds na welke software bij je notebook geleverd wordt. In de praktijk blijkt dat voor consumenten-pc’s meestal Windows 7 Home Premium te zijn. Op zich geen verkeerde keuze, maar aas je op een zwaarder kaliber, zoals Ultimate, dan zit je met een probleem.
Software die je steeds nodig hebt:
- Beveiligingspakket: een bundel die je beschermt tegen malware, en zichzelf automatisch updatet.
- Kantoorsoftware: een tekstverwerker en rekenblad heeft eigenlijk iedereen nodig. Microsoft Office is zowat de standaard, maar er zijn ook gratis alternatieven.
Net- of notebook?
Ga je voor een laptop of volstaat een netbook? Netbooks zijn kleine, lichte en goedkope minilaptops. Ze hebben meestal een scherm van 10 inch, wegen hooguit 1,5 kg en je hebt ze al vanaf 250 euro. Bovendien hebben ze een energiezuinige processor aan boord, en dankzij de led-verlichting verbruikt ook het scherm relatief weinig.
Doorgaans is de harde schijf niet veel groter dan 160 GB. Deze toestellen zijn in eerste instantie bedoeld voor zakelijk (internet)gebruik. Ze zijn niet geschikt voor wie (grafische) paardenkracht nodig heeft.
Herstellen
Bij heel wat notebooks krijg je geen aparte Windows-cd meegeleverd, maar huist de software – Windows en vaak ook allerlei extra toepassingen – in een verborgen partitie. Bij problemen kan je die partitie gebruiken om je notebook snel weer in de originele staat te krijgen.