Nieuws

Zo koop je een pc

Voor klassieke taken als tekst verwerken, e-mailen, surfen en tussendoor wat muziek beluisteren, volstaat in principe elke nieuwe pc. Anders wordt het wanneer je de machine wil inzetten voor zwaardere taken. We denken dan aan foto- of videobewerking of aan de nieuwste 3D-games.

Maak jezelf niets wijs: heel wat mensen kopen een bescheiden pc ‘om wat te internetten’, en beseffen pas enkele maanden later dat ze toch graag eens een spelletje willen spelen. Ben je een intensieve computergebruiker? Naarmate je meer tijd achter de pc doorbrengt, wordt ook het ergonomische aspect belangrijker. En dat hangt dan weer samen met de kwaliteit van monitor, muis en toetsenbord.

Denk ook na over de plaats waar de computer zal komen te staan. Voor de woonkamer kies je best een stille pc. Heb je een krap budget, dan ben je natuurlijk geneigd om te besparen. Op zich geen probleem, maar wees niet te zuinig met geheugen en opslagruimte. Net deze onderdelen zijn de laatste tijd erg betaalbaar en de praktijk leert dat je van beiden wellicht al snel méér nodig hebt.

Met een besparing op andere onderdelen valt er veel meer te rapen. De prijs van een grafische kaart schommelt bijvoorbeeld tussen vijftig en ettelijke honderden euro’s. Ook processors vind je in die prijsklasses. Denk eraan dat je een videokaart of processor niet altijd zomaar kunt vervangen. Een nieuwe processor bijvoorbeeld vereist vaak ook een nieuw moederbord.

Over moederborden gesproken: ook daarvan schommelen de prijzen tussen enkele tientallen en enkele honderden euro’s.

Alle onderdelen op een rijtje

Desktop of laptop?
Probeer zo snel mogelijk de knoop door te hakken tussen een draagbare computer en een desktopmodel. Die keuze is moeilijker dan je zou denken … De huidige laptops zijn namelijk vaak even krachtig als een doorsnee desktop-pc, zeker als je je beperkt tot ‘klassieke’ toepassingen. Het grote voordeel van zo’n laptop is de bewegingsvrijheid: je kan hem zowat overal gebruiken.

Draadloos internet doet daar nog een schepje bovenop. Bovendien hoef je niet bang te zijn om gegevens te verliezen als de elektriciteit uitvalt. De batterij vangt dat namelijk netjes op en laat je gewoon verder werken. Ook niet onbelangrijk: het is meestal erg eenvoudig om een tweede scherm op je laptop aan te sluiten, zodat je meteen over flink wat meer werkruimte beschikt.

Alle onderdelen op een rijtje
Het is je intussen al duidelijk geworden: afhankelijk van de taken die je met een computer wil uitvoeren, zullen bepaalde componenten aan hogere eisen moeten voldoen. Enig inzicht in deze onderdelen is dus absoluut nuttig, temeer omdat je bij online leveranciers en bij de meeste winkels zelf een computer kan samenstellen. Hier bekijken we met name de belangrijkste onderdelen van naderbij.

Moederbord
Computergebruikers weten doorgaans nauwelijks iets van het moederbord, terwijl dit onderdeel toch de nodige aandacht verdient. Het is namelijk veruit de belangrijkste ‘printplaat’. Heb je eenmaal je oog laten vallen op een moederbord, dan ben je meteen beperkt in je processorkeuze – en omgekeerd: ga je voor een bepaalde processor, ga dan na of het moederbord wel compatibel is.

RAM-geheugen
Over het RAM-geheugen kunnen we kort zijn. Door de lage prijzen raden we je minstens 2 GB aan, en als het even kan zelfs 4 GB of meer. Denk eraan dat je vanaf 3 GB een 64 bit-besturingssysteem moet gebruiken, omdat je de capaciteit anders niet volledig benut.

Harde schijf
Neem het van ons aan: harde schijven blijken uiteindelijk altijd te klein te zijn! Gelukkig zijn ze betaalbaar: een exemplaar van 1 TB kost je tegenwoordig minder dan 100 euro. Zo goed als alle harde schijven zijn van het type Serial ATA. Ga bij voorkeur voor een schijf met een cache van 32 of 64 MB.

Grafische kaart
Ben je niet op zoek naar grafische hoogstandjes, kies dan een moederbord met een geïntegreerde grafische chip. Heb je liever iets meer, dan hoeft dat nog geen financiële aderlating te zijn: degelijke videokaarten die volstaan voor HD-films vind je al vanaf 50 euro. Volbloed gamers moeten wel (veel) dieper in de buidel tasten. Je kan hiervoor aankloppen bij zowel ATI als bij nVidia.

helppctopdealszdnet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken