Zijn bodyscanners gevaarlijk?

Sinds de recentste aanslagpoging op een Amerikaanse vlucht willen verschillende luchthavens, waaronder Schiphol, de zogenaamde bodyscan invoeren. Maar wat doet zo’n apparaat precies, en in welke mate is de straling schadelijk?

De bodyscan bestaat al een tijdje, maar wordt nu in verschillende landen ingevoerd. Daardoor is de kans groot dat je binnenkort virtueel in je blootje staat. De VS heeft honderdvijftig scanners aangekocht en plant er nog driehonderd extra. Ook Britse, Nigeriaanse en Nederlandse luchthavens worden op termijn met de toestellen uitgerust.

Privacy
De scanners zijn behoorlijk controversieel omdat ze letterlijk door de kleren heen kijken om explosieven of wapens te detecteren. Daarom zijn er al maatregelen genomen, zodat het beeld niet kan worden opgeslagen. De personen op het gescande beeld worden ook onherkenbaar gemaakt.

[related_article id=”158578″]

Schadelijk?
Een heel andere vraag is of het wel gezond is om door dergelijke toestellen te wandelen. Bodyscanners kunnen gebruikmaken van twee verschillende technologieën: de millimeterwave en de backscatter-technologie. Eerstgenoemde stuurt radiogolven over het lichaam en maakt een 3D-beeld op basis van de gereflecteerde energie. Backscatter is een variant op de bekende X-stralenmachine om tweedimensionale beelden te maken.

Zijn bodyscanners gevaarlijk?
Een scan met de millimeterwave-technologie.

Millimeterwave-scanners produceren elektromagnetische golven van 30 tot 300 gigahertz. Daarmee onthullen ze explosieven die van een dichtere stof zijn dan andere materialen. Volgens de Amerikaanse Transport Security Administration (TSA) stoot dit type scanner minder straling uit dan de gemiddelde gsm.

Een backscatter-toestel is een variant op de klassieke X-ray-machine. Deze scanners stellen je lichaam bloot aan straling, maar dat volume is even hoog als de hoeveelheid die je opneemt na twee minuten vliegen. De hoeveelheid straling is voor beide toestellen dus te verwaarlozen.

Zijn bodyscanners gevaarlijk?
Een beeld op basis van de backscatter-technologie (X-ray).

Volgens professor David Brenner, stralingsdeskundige aan de universiteit van Columbia (VS), zijn de risico’s bij dit soort bestraling zeer laag. “Voor zover we weten zijn er geen risico’s verbonden aan de millimeterwave-scanners. Als je de keuze hebt, gebruik die dan in plaats van de X-ray-scanners.”

Wel nuanceert hij het gevaar bij laatstgenoemde. “De risico’s, als ze er zijn, zijn zeer klein. Het probleem is vooral dat zo’n klein risico vermenigvuldigd met een groot aantal mensen (passagiers) vroeg of laat wel ergens problemen kan geven.”

Lichaamsholtes
De vraag blijft weliswaar hoe efficiënt de scanners op lange termijn zullen zijn. Bodyscanners kunnen niet-metalen wapens en explosieven detecteren, wat ze beter maakt dan de traditionele metaaldetector. Anderzijds scannen ze alleen de oppervlakte van het lichaam. Het is dus niet uitgesloten dat explosieven binnenkort in lichaamsholtes worden verborgen.

beveiligingbodyscanluchtvaartnieuwsprivacyscannerx-ray

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken