Internet doet privacyrecht vervagen

Het online zetten van persoonlijke details kan de privacy van iedereen ondermijnen. Dat zorgt er indirect voor dat het recht op privacy langzaamaan vervaagt, ook voor wie niet op internet zit.

Dat is in een notendop de conclusie van Kieron O’Hara, onderzoeker in elektronica- en computerwetenschappen aan de universiteit van Southhampton (Verenigd Koninkrijk). Aanleiding was zijn onderzoek dat deze week werd voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de Media Communication and Cultural Studies Association in Londen.

“Als je kijkt hoe privacy in de wet omschreven wordt, dan is de redelijke verwachting van privacy daar een belangrijk concept”, zegt hij tegenover de BBC. “Nu steeds meer privélevens online worden geëxporteerd, verdwijnen die redelijke verwachtingen.”

[related_article id=”158578″]

Dat zorgt er volgens O’Hara voor dat de grenzen van het begrip ‘privé’ vervagen, wat het voor de wet minder een overtreding maakt. “Wanneer onze redelijke verwachting verdwijnt, verdwijnt ook onze wettelijke bescherming.”

De onderzoeker haalt het meest voor de hand liggende voorbeeld aan van foto’s op Facebook. Nog maar tien jaar geleden zou een beschamende foto op een feestje hooguit onder een paar vrienden circuleren. Vandaag kan die al snel de wereld rond gaan dankzij netwerksites.

evolutiefotonieuwsprivacytoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken