Windows Phone 7: wat moet je weten?
Dat Microsoft op Mobile World in Barcelona Windows Phone 7 zou voorstellen, was een slecht bewaard geheim. Maar het nieuwe mobiele besturingssysteem weet wel te verrassen. Het werd immers vanaf de grond opnieuw opgebouwd.
De belangstelling voor Windows Phone, de nieuwe naam voor Windows Mobile, is op maandagnamiddag bij de persconferentie al snel duidelijk. Wie de zaal binnen wil gaan, kan maar beter een uur eerder in de rij gaan staan. Van de 1.500 geregistreerde journalisten mag minder dan de helft naar binnen. ZDNet is erbij.
Het is Joe Belfiore, vicepresident voor Windows Phone, die na een korte introductie van Microsoftbaas Steve Ballmer het systeem uit de doeken doet. “We willen een telefoon maken die ingaat op de complexe zaken van het leven zelf”, zegt Belfiore. Dat Microsoft een nieuw hoofdstuk wil beginnen, wordt duidelijk wanneer de woorden new experience meermaals vallen.
[related_article id=”161452″]
Belfiore benadrukt hoe telefoons het moeilijk hebben om om te gaan met de verschillende technologische mogelijkheden en de vele sociale interacties. In praktijk wil dat zeggen dat Windows Phone 7 zaken als foto’s, muziek en contactpersonen combineert met allerlei diensten, ook als die niet van Microsoft komen. Dat betekent ook dat knoppen op het scherm uiterlijk variëren, afhankelijk van met wie je omgaat of wat je net hebt gedaan.
Interface: tegels
Tijdens de eerste demo van Windows Phone 7 valt op dat Microsoft gebruikmaakt van tegels als hoofdinterface. Die grote knoppen zijn de zogenaamde hubs voor contacten, foto’s, games, muziek en video, de Marketplace en Office. Het hele systeem is overigens voorzien van dezelfde multitouchtechnologie als in Windows 7.
Op deze manier wil Microsoft het overzicht bewaren, in tegenstelling tot een systeem met een overdaad aan applicaties die in een lange lijst staan. Een subtiele verwijzing naar het model van Android en de iPhone. Onder aan het scherm staan steeds dezelfde drie knoppen: zoeken, teruggaan en een knop met variabele functies naargelang de toepassing.
Dynamisch
Wat de zogenaamde tegels een stuk aantrekkelijker maakt, is dat ze live worden aangepast aan je bezigheden. Zo toont de muziekknop de hoes van je laatst beluisterde plaat, of krijg je onder contactpersonen de foto van een vaak gesproken vriend te zien.
Dat laatste kan trouwens evengoed een profielfoto van Facebook zijn. De integratie wordt immers sterk uitgespeeld. Elke weergave blijft wel handmatig aanpasbaar. Wie na een intense telefoonrelatie zijn vriendin dumpt, kan dat dus ook op de telefoon doen.
Contactpersonen
Waar je lijst met contactpersonen vroeger bestond uit naam, nummer en e-mail, probeert Windows Phone 7 het iets dynamischer aan te pakken. De integratie met Facebook en Windows Live is er, waardoor iedereen wordt uitgerust met zijn eigen profielfoto van het moment, met bijhorende statusupdates, nieuwe foto’s, enzovoort.
Geheel nieuw is die synchronisatie niet, maar ze wordt nu wel nog verder doorgetrokken, waardoor je contactenlijst als een soort hybride sociaal netwerk functioneert.
Tijdens de presentatie wordt trouwens gesproken over “Facebook, Windows Live en andere sociale netwerken”, maar welke dat precies zullen zijn (bijvoorbeeld Twitter) wordt niet expliciet vermeld.
Agenda
Een oud zeer bij Windows Mobile is dat de focus vooral op zakelijke gebruikers lag. De nieuwe agendafunctie toont dat het ook anders kan. Items uit de Exchange-agenda worden in het blauw weergegeven. Items uit de agenda van Windows Live worden in het blauw getoond.
De agenda kan trouwens zowel in overzicht als in een tijdslijn worden weergegeven. “De telefoon detecteert ook plaatsen en nummers, en zet ze automatisch om in een link”, verduidelijkt Belfiore. “Je hoeft niet te gaan selecteren, knippen en plakken, dat is best veel werk op een telefoon.”
Zoeken
Zoals verwacht kun je zoeken via Bing, maar ook daarvoor is gewerkt aan een dynamisch model. Tijdens de demo zien we hoe Belfiore zoekt naar sushi, en de zoekmachine geeft onmiddellijk sushirestaurants in de buurt weer. Door over te schakelen naar web, local en news krijg je dan weer resultaten in deze respectievelijke categorieën.
Foto’s
Via de picture-hub krijg je toegang tot al je foto’s. Letterlijk ál je foto’s, dus niet alleen de beelden die je zelf met je telefoon hebt genomen. Ook hier is er weer de integratie met sociale netwerken.
Belfiore: “Of je ze nu op Facebook zet, Windows Live, of hebt gesynchroniseerd met je pc, al die afbeeldingen zijn beschikbaar op je telefoon.”
Office
Microsoft zou geen Microsoft zijn zonder zakelijke functies, en die vinden we in de Office-hub. We vallen in herhaling, maar ook hier is er synchronisatie met Office 2010 op de pc.
Muziek, video en games
Voordat Joe Belfiore zich op Windows Phone stortte, werkte hij mee aan Microsofts draagbare mediaspeler Zune. Het laat zich dan ook raden dat de Zunesoftware wordt gebruikt. “Elke Windows Phone 7 is eigenlijk een Zune”, legt Belfiore uit.
Naast je eigen films en muziek is er nog plaats voor externe toepassingen. Zo zien we vanuit de Zune-interface onder meer een link naar de muziekdienst Pandora. Wanneer je de telefoon aansluit op je pc, wordt de Zune-inhoud meteen herkend en gesynchroniseerd.
Als Zune de muziekfunctie overneemt, dan kunnen we Xbox Live in de gamessectie verwachten. Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet om het spelen van loodzware games, genre Call of Duty, maar wel de zogenaamde casual games.
Wanneer?
Het zal wel nog een tijd duren voor we de eerste Windows Phones zien opduiken. Tijdens de persconferentie spreekt Ballmer van een nauwe samenwerking met de operatoren, AT&T en Orange in het bijzonder. Toch wordt er niets gelost over specifieke releasedata per land. De bedoeling is dat er tegen Kerstmis wereldwijd telefoons met Windows Phones 7 verkrijgbaar zijn.
“We hebben nagedacht over hoe we een slim design kunnen krijgen”, zegt Ballmer. De nadruk ligt op een persoonlijke gebruikservaring, maar ook op de integratie met externe toepassingen en toepassingen van Microsoft zelf. “We hebben hier een unieke mogelijkheid om zaken als Bing, Office, Xbox Live en andere bij elkaar te brengen.”
"Zeven is ons geluksgetal"
“Ik ben blij met de richting die we uitgaan", besluit de topman van Microsoft. "Samen met het talent binnen Microsoft en de bedrijven waarmee we samenwerken hebben we echt de kans om een impact op de markt te hebben. Nummer zeven is al ons geluksgetal, we hopen dat dit voor telefoons hetzelfde zal zijn.”