Cyberstrijders bevechten internetcensuur
Een nieuwe beweging mensenrechtenactivisten legt haar focus op het internet. Hun missie is om elke mens ongehinderd toegang tot het web te geven. Austin Heap, maker van het programma Haystack, is een van hen.
Het internet geeft ons de mogelijkheid om razendsnel met de hele wereld in contact te komen. Helaas is dat precies wat vele regeringen proberen tegen te houden. Door talloze websites en online diensten te blokkeren, proberen ze activisten en ontevreden burgers het zwijgen op te leggen. Die maken namelijk gretig gebruik van het internet om de buitenwereld zeer snel op de hoogte te brengen van wat er gaande is in hun land.
Haystack voor Iraniërs
Om toch in contact te kunnen blijven met de buitenwereld, worden ze geholpen door activisten uit de IT-wereld. Die schrijven computerprogramma’s om de blokkades van de overheden te passeren. Austin Heap, een 25-jarige software-ontwikkelaar, schreef zo’n programma. Haystack is specifiek gemaakt om Iraniërs vrije toegang tot het internet te bieden.
[related_article id=”158578″]
Het programma doet twee dingen. In de eerste plaats vermomt het alle informatie die je doorstuurt als normaal internetverkeer. Zo lijkt het voor de overheid alsof je braaf aan het surfen bent en je niet op beveiligde sites als Facebook en Twitter begeeft.
Ten tweede wordt die informatie ook nog eens versleuteld. Mocht de regering toch verdacht verkeer onderscheppen, dan worden de gegevens alsnog beschermd.
Kritiek uit openbronhoek
Maar uit sommige hoeken komt er ook kritiek op het programma van Heap. Jacob Appelbaum, medewerker van het openbronproject Tor (een gelijkaardig programma als dat van Heap), maakt zich zorgen over ‘gesloten’ programma’s zoals Haystack.
“Doordat de code van Haystack niet openlijk beschikbaar is, kunnen we niet controleren of het programma ook echt doet wat het belooft”, zegt Appelbaum. “Erger nog, de Iraanse gebruikers van het programma lopen een groot risico als het programma geen waterdichte beveiliging biedt.”
Rebecca McKinnon, expert op het gebied van censuur in China, is enthousiast over het ontstaan van programma’s als Haystack. Maar ze waarschuwt ook voor het gevaar dat er voorlopig slechts enkele programma’s bestaan.
“Het zou niet goed zijn dat mensen slechts op een of twee hulpmiddelen kunnen terugvallen”, zegt McKinnon. “Wat als er iets gebeurt met de oprichters? Wat als de regering een manier vindt om het programma te blokkeren? Het is heel belangrijk dat de mensen verschillende alternatieven hebben. Hoe meer programma’s, hoe beter.”