Nieuws

Foobar2000 1.0 bèta 3

Foobar2000 biedt al jaren een pc-oplossing op maat voor muziekliefhebbers. Sober en snel voor wie meteen wil luisteren, maar tot in de puntjes instelbaar voor de echte fan.

Nu deze underdog de welhaast magische 1.0-grens bereikt heeft, kijken we hoe de speler presteert in vergelijking met de rest van het speelveld.

Mediaspelers op de pc nemen de laatste jaren steeds meer hooi op de vork. iTunes staat er om bekend topzwaar te zijn, en ook Winamp wil zich relevant houden met iPod-ondersteuning en zijn schermvullende Bento-skin. Dat brengt het nodige geheugenverbruik en de voorspelbare vertragingen met zich mee. Irritant voor wie niet de nieuwste machine in huis heeft.

Wrevel
Foobar doet niet mee aan deze evolutie: het beschouwt skins en synchronisatie met mp3-spelers eerder als aanvulling en concentreert zich in plaats daarvan vooral op het afspelen.

Dat blijkt meteen uit de standaardinterface: die was door de jaren heen telkens dezelfde saaie zwarte en witte ‘doos’, met een basale bediening waaraan lange tijd zelfs een volumeregelaar ontbrak.

Pas sinds versie 0.9.5 kwam daar verandering in. Gebruikers kunnen sindsdien bij de start kiezen voor een groot aantal visuele combinaties om afspeellijst, albumkunst of visualisaties tegelijk weer te geven. Omdat dit keuzemenu boven op de speler blijft staan tijdens het selecteren, is het mogelijk om snel de gewenste kleuren en weergave te kiezen.

Dit begin zal bij de eerder genoemde gemaksgebruikers enige wrevel oproepen; zij zijn immers op zoek naar de ultieme eenvoud. Gelukkig is dit optiescherm in versie 1.0 uit te schakelen.

Na deze kleine eerste hobbel blijkt al snel waar Foobar zich in specialiseert: de formaatondersteuning kent vrijwel geen vergelijk en dankzij de uitstekende equalizer kun je uiterst nauwkeurig bepalen hoe de muziek op je computer moet klinken. Het is eenvoudig om snel bestanden toe te voegen aan de speler en afspeellijsten aan te maken.

Een ander positief punt is de razendsnelle zoekfunctie. We raden je wel aan om je eigen sneltoetsen te configureren om het gebruik te vergemakkelijken.

De vele mogelijkheden van Foobar liggen klaar voor wie er mee overweg kan. Net als veel andere programma’s is de functionaliteit uit te breiden via extensies, in dit geval simpele DLL-bestanden die in een aparte components-map moeten worden geplaatst. Een elegante oplossing, die de applicatie bovendien lichtvoetig houdt.

Naar hartenlust aanpassen
De API is zo gebouwd dat werkelijk elk onderdeel kan worden gewijzigd. Dat heeft de trouwe schare fans zich geen twee keer laten zeggen. Prachtige skins, Last.fm-integratie en veel meer is mogelijk, al ben je in veel gevallen wel overgeleverd aan de instructies van de bouwer. Er wachten echter aanzienlijke beloningen voor de doorzetter.

Zo is Foobar een van de eerste programma’s die een plug-in hebben voor de vernieuwde taakbalk van Windows 7.

Wie een mediaspeler wil die direct na de installatie de gewenste taken uitvoert, is beter gediend met alternatieven als iTunes en MediaMonkey. Wie echter de tijd wil nemen om een muziekspeler geheel naar eigen hand te zetten, zal zich beter thuis voelen bij Foobar2000.

Foobar2000 1.0 bèta 3
Prijs: gratis (februari 2010)

PRO: uiterst instelbaar; lichtvoetig en snel; extensies zorgen voor vrijwel onbegrensde mogelijkheden; snelle zoekfunctie.
CONTRA: ontoegankelijk; hoge leercurve bij geavanceerd gebruik.

foobarmediaspelermuziekreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken