Nieuws

Sharkoon SATA QuickPort USB 3.0

Dat dit dockingstation voor harde schijven erg handig is, daar zijn wij al lang van overtuigd. Nu is er de nieuwe QuickPort met USB versie 3.0. Betekent dit nog sneller data kopiëren?

De QuickPort van Sharkoon is weinig meer dan een externe behuizing waar je een SATA interne harde schijf in kwijt kunt. Daar horen ook notebookschijven bij. Precies doordat harde schijven heel gemakkelijk in- en uitgeplugd kunnen worden, is de QuickPort inzetbaar voor heel praktische toepassingen.

Zelf gebruiken we regelmatig zo’n QuickPort om de gegevens van falende harde schijven te herstellen. Maar ook de andere richting is mogelijk: een collectie (oude) harde schijven kan dankzij dit toestel ingezet worden om er offline back-ups op te bewaren.

Verschillende versies
Er bestaan verschillende versies van Sharkoons QuickPort. Er zijn er met USB 2.0, met eSATA en zelfs met ethernet, en je hebt ook varianten waar je twee schijven tegelijkertijd in kwijt kunt. En nu is er dus een QuickPort met USB 3.0-interface. Interessant, vooral omdat USB 3.0 (in theorie) datatransfers tot wel 4,8 Gbit/s aankan.

Dat is tien keer sneller dan met USB 2.0: het gedroomde scenario voor wie vele terabytes aan data moet verplaatsen. Maar er zitten een paar addertjes onder het gras, zoals we zelf ondervinden.

Snelheid niet altijd te halen
Een eerste voorwaarde om de beloofde snelheid werkelijk te kunnen halen, is dat je pc moet uitgerust zijn met een USB 3.0-chip en dito aansluitingen. Dat is echter lang niet altijd het geval, zelfs niet bij nieuwe computers. Bij Alternate waren ze zo vriendelijk om een pc te leveren met daarin een PCI Express x1-kaartje met USB 3.0-chip, waarop we de QuickPort kunnen aansluiten.

En omdat gewone harde schijven te traag zijn om de USB 3.0-bus te kunnen verzadigen, kiezen we voor straffer materiaal in de vorm van de Intel X25-M G2, een supersnelle SSD met een capaciteit van 160 GB. Aangesloten via SATA (intern) haalt die gemakkelijk een leessnelheid van meer dan 200 MB/s. Schrijven doet de Intel SSD op bijna 77 MB/s.

Terugval
Tot zover de theorie. Want zelfs met deze snelle SSD in de QuickPort blijven we via USB 3.0 steken op 120,31 MB/s voor lezen, en 62,25 MB/s voor schrijven. Dat betekent een flinke terugval ten opzichte van een SATA-aansluiting. Bovendien blijkt halverwege het benchmarken onze SSD plots niet meer te benaderen, ook niet in een andere machine.

 

Met andere woorden: de SSD heeft de geest gegeven na een benchmarksessie in de QuickPort. We zetten de test noodgedwongen verder met een 1 TB Samsung-schijf. En dat bevestigt wat we eerder al schreven: ten opzichte van USB 2.0 biedt USB 3.0 inderdaad een veel hogere snelheid, maar in vergelijking met SATA en eSATA is het verschil minimaal.

We blijven dus zoeken naar een apparaat dat de bandbreedte van USB 3.0 wél vol benut. Volgende maand voeren we testen uit op een moederbord met geïntegreerde USB 3.0-chip. Mogelijk helpt dat de boel vooruit.

Sharkoon SATA QuickPort USB 3.0
Prijs: 49,99 euro (maart 2010)

PRO: aanvaardt zowel schijven van 2,5 als 3,5 inch; ook aansluitbaar via USB 2.0.
CONTRA: mogelijk incompatibel met SSD’s; niet sneller dan eSATA.

quickportreviewssatasharkoonusb3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken