Nieuws

Google gaat toch China verlaten

Google staat op het punt uit China te vertrekken. Het is "voor 99,9 procent" zeker dat Google overgaat tot de sluiting van zijn Chinese zoekmachine.

Dat staat te lezen in de Financial Times. De Britse zakenkrant beroept zich op bronnen die vertrouwd zijn met de situatie.

De regering in Peking heeft vrijdag met nadruk gesteld dat ze voor Google geen uitzondering zal maken omtrent de voorschriften om politieke zoekresultaten te censureren. Google had twee maanden geleden na grootschalige acties van hackers aangekondigd dat het niet langer wil buigen voor de censuureisen van Peking. Daarvoor wil het desnoods de Chinese markt opgeven, luidde het destijds.

[related_article id=”158901″]

Onderhandeling vastgelopen
Sindsdien is intensief onderhandeld over de voorwaarden waarin Google zijn Chinese zoekrobot verder kan laten werken. Volgens de Financial Times zitten die gesprekken vast en is het topmanagement van Google vastbesloten de censuur op te geven. Ook bij een terugtrekking zal Google zich echter tijd gunnen voor een overschakeling, aldus de krant.

Zo wil Google andere zakenactiviteiten behouden, zoals een onderzoekscentrum in Peking. Sommigen vrezen echter dat een harde houding van de Chinese instanties dit onmogelijk maakt. De Chinese minister van Industrie en Informatietechnologie, Li Yizhong, had vrijdag nog verklaard dat Google "de gevolgen zal moeten dragen" indien het concern zijn lokale zoekrobot niet langer censureert.

chinagoogleinternetnieuwsstrategisch

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen