Nieuws

Menselijke huid zendt breedbandsignalen

Menselijke huid kan data overbrengen op een efficiënte en energiezuinige manier. Dat ontdekten Zuid-Koreaanse wetenschappers die gegevens met een snelheid van 10 Mbps door een menselijke arm hebben gestuurd.

Voor het experiment gebruikten de onderzoekers van de universiteit van Seoul minuscule flexibele elektroden. Die werden in een hoek van 90 graden op de arm geplaatst, op een afstand van 30 centimeter van elkaar.

Microgolven
Volgens de website NewsScientist, dat als eerste over deze doorbraak bericht, hebben de gebruikte microgolven met een lage frequentie geen nadelig effect op de gezondheid van de gebruiker.

De elektroden, met een dikte van drie menselijke haren, verbruiken namelijk tot tienmaal minder energie dan een techniek als bluetooth. Dit is mogelijk omdat de huid het signaal amper dempt en deze route ook afgeschermd is van andere straling die interferentie kan veroorzaken.

Interessant voor medische apparatuur
In plaats van ons lichaam rechtstreeks aan het internet te koppelen, zien de onderzoekers een realistischere toepassing binnen de medische wetenschap. Draadloze signalen in de huid kunnen volgens hen een aantal medische apparaten verbeteren die bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel of de elektrische activiteit van het hart meten.

Dergelijke apparaten verzenden hun gegevens momenteel draadloos via de lucht en zijn voor hun energietoevoer afhankelijk van batterijen. “Een netwerk dat gegevens via de huid zendt, kan het energieverbruik met 90 procent doen dalen”, zegt Sang-Hoon Lee, coauteur van de studie.

Elektroden inplanten
De volgende stap van het Koreaanse team is de ontwikkeling van elektroden die permanent in het lichaam kunnen blijven. Handig voor het langdurig monitoren van patiënten die geregeld een hersenscan nodig hebben.

draadlooshuidnieuwstoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600