Nieuws

Regeringen roepen Google tot de orde

Privacydeskundigen van overheden uit tien landen hebben deze week een boze mail gestuurd naar Google. Ze eisen dat het bedrijf beter waakt over de privacy van zijn gebruikers. Google belooft dat donderdag meer uitleg volgt.

De brief, die toegelicht wordt in de Wall Street Journal, werd ondertekend door beleidsfiguren uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Israël, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Machtspositie
De autoriteiten van de betrokken landen vrezen de machtspositie die Google bekleedt omdat het over persoonlijke informatie van zijn gebruikers beschikt. Zo willen ze de termijn waarin de zoekgegevens van gebruikers bewaard worden verlaagd zien.

[related_article id=”158578″]

Ook de toegankelijkheid tot persoonlijke informatie door derden op de sociaalnetwerkdienst Buzz van Google wordt op de korrel genomen. En sommige landen klagen ook over gebrek aan overleg bij het opstarten van het project Street View, waarmee straatbeelden worden gefilmd en gepubliceerd.

“Privacy mag niet aan de kant geschoven worden bij de introductie van nieuwe technologiën voor het brede publiek”, lezen we in het document (pdf).

Reactie van Google
Een woordvoerster van Google heeft gereageerd in de Wall Street Journal: “We hebben deze onderwerpen al meermaals openbaar besproken en kunnen er op dit moment niets aan toevoegen", zegt ze. "De timing van deze brief is een beetje ironisch. We plannen al enkele maanden om komende donderdag belangrijke informatie vrij te geven over kritische vragen van regeringen.”

Amerika
In Europa worden de activiteiten van Google al geruime tijd met argusogen gevolgd. In thuisland Amerika steken de eerste kritieken de kop op. Enkele beleidsmakers verzochten de federale handelscommissie om een onderzoek te starten naar de toegankelijkheid van persoonlijke informatie in Google Buzz.

Donderdag weten we meer.

beleidgooglenieuwsprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600