gezichtsherkenningsalgoritmen
Image: iStock

De Franse privacy-waakhond verplicht het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf om alle gegevens van Franse inwoners te verwijderen.

Dat meldt de Franse privacy-organisatie Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) in een persbericht, wat door techsite TechCrunch werd opgepikt. Clearview AI zou verscheidene inbreuken hebben gepleegd op de Europese privacy-wetgeving. Daarom vraagt de CNIL aan Clearview om alle data van Franse burgers uit zijn systemen te verwijderen. Daar zou het bedrijf twee maanden de tijd voor krijgen.

De waakhond zou sinds mei 2020 meerdere klachten hebben verzameld. Daarna startte het een onderzoek op, waaruit nu blijkt dat het Amerikaanse bedrijf twee inbreuken op de GDPR-wetgeving pleegde. Het bedrijf zou zonder wettelijk onderlegde basis biometrische data verzamelen en gebruiken, en dit zonder toestemming van de gebruikers.

Daarnaast zouden individuele gebruikers ook beperkt worden door het bedrijf bij het verkrijgen van toegang tot hun eigen data. Deze gebruikers zouden tevens meerdere verzoeken moeten sturen alvorens ze worden beantwoord. Indien Clearview niet instemt met de eisen van de CNIL, dan volgen er boetes die tot 20 miljoen euro kunnen oplopen.

Grijs gebied?

Clearview AI levert gezichtsherkenningssoftware voor ordediensten. Het bedrijf schraapt online foto’s van sociale media en slaat deze op in een database. Het zou naar verluidt reeds 10 miljard afbeeldingen in zijn bezit hebben. Politie en inlichtingendiensten kunnen deze data vervolgens gebruiken om mensen op te sporen. Clearview blijft zelf argumenteren dat het enkel afbeeldingen verzamelt die voor het brede publiek toegankelijk zijn.

Daarmee is Frankrijk trouwens niet het eerste land dat Clearview AI onder vuur neemt. Ook Australië heeft het bedrijf al verplicht om de gegevens van Australische inwoners van zijn platform te halen. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden er gelijkaardige stappen ondernomen. In mei van dit jaar richtten ook enkele Europese privacy-organisaties zich op Clearview AI. Ook zij zijn van mening dat de manier waarop Clearview AI zijn gegevens verzamelt niet volgens de Europese wetgeving verloopt. CNIL gaf zelf al aan zijn onderzoek met andere diensten te hebben gedeeld. Dit houdt dus mogelijk in dat er binnenkort nog andere Europese landen het Franse voorbeeld zullen volgen.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.