Nieuws

Clearview AI onder vuur in Europa

Clearview AI, het bedrijf achter de beruchte gezichtsherkenningssoftware, is door Europese privacy-organisaties aangeklaagd.

Dat melden enkele van deze organisaties, waaronder Privacy International (PI), vandaag in een persbericht dat door techsite The Verge werd opgepikt. Ze zijn van mening dat de manier waarop Clearview AI data verzamelt niet in overeenstemming is met de Europese wetgeving.

Het Amerikaanse Clearview AI werkt aan een gigantische database van gezichten dat het van het internet en sociale media ‘schraapt’. Deze beelden kunnen vervolgens door een AI-toepassing met andere beelden worden vergeleken om iemand te identificeren. Toegang tot de database kan door veiligheidsdiensten en bedrijven worden gekocht. Zij kunnen deze resultaten gebruiken in onderzoeken.

Onwettig

De klachten zijn afkomstig van organisaties in vijf verschillende Europese landen: Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De privacy-organisaties stellen dat veel gebruikers geen expliciete toestemming geven voor het verschijnen van hun beelden online. Zij verschijnen hoe dan ook in de database van Clearview AI, wat wettelijk niet zou mogen. Daarnaast zouden volgens hen ook bepaalde groepen en minderheden extra kwetsbaar zijn. De database zou zo enkel tot meer discriminatie kunnen leiden.

“Deze vorm van toezicht bevat een zware interferentie met privacy-rechten. Algemener, de ontwikkeling en het uitrollen van dit soort toezicht door private actoren heeft een eng effect op de bereidheid van mensen om zich online uit te drukken, en kan een bedreiging zijn voor hoe mensen hun levens vrij leven”, aldus het persbericht van Privacy International. “Het is cruciaal voor een gezond, vooruitstrevend en open internet waar mensen zich vrij voelen om persoonlijke informatie en foto’s te delen hoe en waar ze willen, zonder de angst dat deze ‘gegrepen’ kunnen worden door private bedrijven en gedeeld worden met vreemdelingen.”

Foute boel?

Het is niet de eerste keer dat Clearview AI op verzet stuit rond zijn werkwijze. Begin 2020 vroegen Google en YouTube nog officieel aan Clearview AI om te stoppen met het schrapen van foto’s van het web. Ook al biedt Google veel van deze informatie zelf aan, het stelde wel dat het deze beelden niet gebruikt om mensen te identificeren. Met deze Europese klachten krijgt het bedrijf het dus ook moeilijk in Europa. Het wordt enkel afwachten wat het resultaat is van de klacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business