Gezichtsherkenning - Consumentenbond - 1
3D-gezichtsherkenning maakt vaak gebruikt van een 3D-lasersysteem om specifieke 3D-punten van je gezicht te scannen.

Clearview AI moet de gegevens van de inwoners van Australië verwijderen en mag deze niet gebruiken voor zijn gezichtsherkenningssoftware.

Volgens een onderzoek van het Office of the Australian Information Commissioner (OAIC) zou het bedrijf zich schuldig maken aan inbreuken op de privacy van de Australische burgers. Dat blijkt uit een persbericht van de Australische privacy-waakhond, dat door techsite The Verge werd opgepikt. Het bedrijf zou zonder toestemming afbeeldingen hebben verzameld. De Australische regulator vraagt daarom dat het bedrijf alle afbeeldingen van Australiërs verwijdert.

Het bedrijf gaf volgens The Verge zelf al aan in beroep te zullen gaan tegen de maatregel.  Volgens hen zijn de beelden die ze verzamelen publiekelijk verkrijgbaar. Er zou dus geen inbreuk op de privacy plaatsvinden. De beelden werden tevens enkel in de Verenigde Staten vrijgegeven, en daar zou de Australische wetgeving geen uitspraken over mogen doen, zo stelt Clearview.

Clearview ontwikkelt gezichtsherkenningssoftware die het wereldwijd doorverkoopt aan ordediensten. Deze werkt aan de hand van beelden die het bedrijf van het internet schraapt. Het verzamelt beelden van allerlei toegankelijke bronnen, waaronder sociale media. Deze worden dan ingeschakeld om bepaalde personen in andere foto’s en beelden te herkennen. Cleaview AI geeft op zijn eigen website aan al meer dan 10 miljard afbeeldingen in zijn database te hebben zitten.

Controversiële software

Het bedrijf achter Clearview AI is reeds meerdere malen in opspraak gekomen voor zijn werkwijzen. In het begin van 2020 werd het nog door Google gevraagd om te stoppen met het verzamelen van data. In mei van dit jaar werd het in Europa aangeklaagd. Europese privacy-organisaties stelden dat de manier waarop het bedrijf gegevens verzamelt niet in overeenstemming is met de Europese wetgeving.

De vraag blijft nu of deze maatregel van de Australische overheid geen groter precedent schept. Indien dat wel het geval is, dan zou dit alvast gevolgen kunnen hebben voor de werking van het bedrijf. Ook de Europese Unie zou hiermee gesterkt worden in zijn strijd tegen het bedrijf.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.