Nieuws

Iomega v.Clone bèta

De markt wordt overspoeld door goedkope harde schijven van duizend-en-één merken. Voor oudgediende Iomega is het niet makkelijk om op te vallen tussen al dat jong geweld.

Daarom brengt het v.Clone uit, een programma waarmee Iomega-gebruikers exclusief een Windowsinstallatie kunnen klonen en die op een andere pc in virtuele vorm kunnen draaien.

Misschien niet zo bijzonder op het eerste gezicht, maar wat v.Clone onderscheidt van andere kloonprogramma’s is dat je achteraf de kloon opnieuw kunt samenvoegen met de originele Windowsinstallatie. Het is met andere woorden mogelijk om bijvoorbeeld met de v.Clone-kloon van een kantoor-pc naar huis te gaan en de kloon op je eigen computer te gebruiken om documenten aan te passen.

De volgende dag keer je terug naar kantoor en kun je de aangepaste documenten synchroniseren. Zo blijft de originele pc altijd up-to-date. Via de interface van v.Clone kun je ook een gekloonde pc mounten en de schijf doorzoeken.

Gebruiksvriendelijk
Het programma zelf is uitermate gebruiksvriendelijk. Hoelang het duurt om een kloon te maken, hangt af van de grootte van de Windowsinstallatie en de aanwezige hardware. Dat laatste geldt ook voor hoe goed de kloon op een andere pc draait. Veel geheugen en een goede processor zijn daarbij onontbeerlijk.

De v.Clone-aanpak is natuurlijk te omslachtig als je alleen maar wat in Office sleutelt. Dan is het slimmer om documenten gewoon te synchroniseren via de ‘cloud’ – bijvoorbeeld via een Webdav-account – zodat je zowel thuis als op kantoor over de nieuwste versies beschikt.

Wanneer is v.Clone dan wel interessant? Als je bijvoorbeeld om veiligheidsredenen werkdocumenten niet op een privé-pc wilt openen of tools wilt gebruiken die je niet op een andere pc kunt installeren.

Zwakke plek
Hierdoor komen we automatisch bij het zwakke punt in het verhaal. v.Clone is een leuk idee, maar lijkt niet helemaal doordacht. Het grootste probleem zit hem bij de licenties. Tenzij je beschikt over een duurdere versie van Windows, zoals Windows 7 Enterprise, mag je niet zomaar een kloon van het besturingssysteem op de ene pc maken en die draaien op een andere.

Een gevirtualiseerde Windows heeft namelijk een aparte licentie nodig, zelfs al gaat het dan om een één-op-één kopie van een legitieme Windows waarvoor je al een sleutel bezit. Met andere woorden, als je v.Clone op een legale manier wilt gebruiken, zul je wellicht moeten investeren in een extra Windowssleutel. En dat geldt in principe ook voor alle applicatiesoftware die maar één installatie per licentie toelaat.

De grote troef van v.Clone is dat het bestaande (gratis) software van VMware neemt en het op een handige en gebruiksvriendelijke wijze opnieuw verpakt.

Iomega v.Clone bèta
Prijs: gratis (met Iomega-schijf) (april 2010)

PRO: gebruiksvriendelijk pakket; gratis bij een Iomegaschijf; synchronisatiemogelijkheden.
CONTRA: voorlopig geen 64-bit; enkel voor Windows ; kloont alleen NTFS-drives.

cloneimageiomegareviewsvirtualisatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken