Belgische bazen nemen Facebook en Twitter in het vizier
Ruim driekwart van de werkgevers legt het internetgebruik op kantoor aan banden. Dat blijkt uit een onderzoek van het ICT-vakblad Smart Business Strategies.
SBS ondervroeg tweehonderd werknemers bij bedrijven en overheid. Daarbij werd gepolst naar het beleid rond internetgebruik bij de kantoorwerkers. Uit de resultaten blijkt dat, naast seks- en goksites, de sociale netwerken als Facebook en Twitter meer en meer op bezwaren stuiten.
Ruim drie op vier werkgevers (76 procent) beperken het internetgebruik van hun werknemers. Vooral grote organisaties of bedrijven uit de bank- en verzekeringssector in ons land hebben duidelijke en alsmaar striktere regels voor surfgedrag tijdens de werkuren. Ze blokkeren bepaalde websites en hebben een concreet beleid. Al grijpen ook kleinere overheidsinstellingen en kmo’s meer en meer in.
Zowat 2 procent van de Belgische ondernemingen en overheidsinstellingen legde het voorbije half jaar voor het eerst beperkingen op. “Bedrijven grepen al langer in, maar werden vooral strenger voor sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter”, merkt William Visterin, hoofdredacteur van Smart Business Strategies op.
Zo blokkeert 43 procent Facebook, waar dat in 2009 nog 38 procent was. Bij Twitter is dat momenteel 39 procent, terwijl vorig jaar nog slechts 28 procent van de werkgevers het aan banden legde.
Die beperking van websites op kantoor gebeurt om drie redenen.
- Bedrijven willen vooral vermijden dat kantoor-pc’s worden besmet met computervirussen of andere kwaadaardige software. Naast het vrijwaren van de vlotte werking van het computernetwerk. “Want als iedereen via Facebook filmpjes gaat bekijken of spelletjes spelen, is het bedrijfsnetwerk al snel niet meer bruikbaar voor ‘echte’ bedrijfstoepassingen”, aldus William Visterin.
- Sommige werkgevers vinden ook principieel dat het netwerk enkel is bestemd voor bedrijfsdoeleinden.
- Werkgevers willen tijdverlies bij hun personeel zo veel mogelijk beperken.