Epson PowerLite Presenter
De Epson PowerLite Presenter is net iets anders dan de meeste dataprojectoren, dankzij zijn ingebouwde dvd-speler. Bij homecinemaprojectoren is deze standaard aanwezig, maar bij dataprojectoren komt het nauwelijks voor. Welke troeven heeft het toestel verder?
De Presenter heeft een resolutie van 1.280 bij 800 en een lichtwaarde van 2.500 lumen. Hij meet 13,7 bij 33,5 bij 23,8 centimeter en weegt een aanvaardbare 4,3 kilogram. Dat is licht genoeg om te dragen wanneer het nodig is, al zouden we het toestel nu ook weer niet voortdurend met ons meesleuren. De projector beschikt trouwens wel over een handvat.
Gemakkelijk aansluiten
De Epson Presenter opstellen is een fluitje van een cent. De achterkant bevat een hele waaier aan aansluitingen: VGA, HDMI, composiet-video, component-video, USB en audio. Ook een microfoonaansluiting is aanwezig. Een VGA-kabel wordt meegeleverd. Daarna is het gewoon een kwestie van je computer via HDMI of VGA met de projector te verbinden.
Het is ook mogelijk om de computer en projector via USB te verbinden, maar dan moet je eerst de Epson Control-software installeren. Die zit opgeslagen in de projector en wordt door je pc herkend als cd, waarna je de vraagt krijgt of het programma uitgevoerd mag worden.
Trage USB-verbinding
Uit onze testen blijkt wel dat de USB-verbinding nogal traag reageert. Als we op onze laptop een venster vergroten, gebeurt dat op het geprojecteerde beeld in stukjes in plaats van in één vlotte beweging. HDMI en VGA lijken ons dus een betere oplossing. Wel handig is dat je de USB-poort ook kunt gebruiken om rechtstreeks een USB-stick met bestanden in te pluggen.
De Presenter kan met verschillende formaten overweg, waaronder jpg, mp3, wma, divx en mpeg. Met de afstandsbediening blader je door de bestanden.
In tegenstelling tot de meeste projectoren is het beeld van de Epson PowerLite Presenter net zo helder als de fabrikant beweert. We meten een waarde van 2.473 lumen, wat helder genoeg is om een afbeelding van redelijke grootte zichtbaar te projecteren in een kantoor met omgevingslicht.
De videokwaliteit van de dvd-speler is goed genoeg, maar biedt nauwelijks concurrentie voor een homecinemaprojector of een doorsnee HDTV. Er zijn geen bewegingsartefacten en de Presenter kan goed overweg met huidtinten, maar het beeld vertoont ook een lichte zweem.
Op de HQV Benchmark scoort de projector bovendien maar 30 op een totaal van 130, wat zelfs voor een dataprojector weinig is. Er is ook duidelijk ruis aanwezig, en gekartelde randen. Wie de Presenter af en toe kan lenen van het werk om er thuis een film op te zien, kan dat doen. Maar wil je thuis een projector om films op te kijken, dan komt dit toestel van Epson niet in aanmerking.
Dat neemt niet weg dat de geluidskwaliteit meer dan aanvaardbaar is, en het volume luid genoeg kan om een kleine kamer te vullen.
Vooral voor presentaties
Natuurlijk is de projector voornamelijk bedoeld voor presentaties, en die taak voert hij wel uitstekend uit. De combinatie van helder beeld, ingebouwde dvd-speler en USB-lezer, plus het grote aantal aansluitingen, betekent dat je hem voor zowat elke computer of videobron kunt gebruiken.
Door al die elementen samen te voegen, kun je een visueel indrukwekkende presentatie geven. Er is weinig te verzinnen dat de PowerLite Presenter geschikter zou maken als dataprojector.
Epson PowerLite Presenter
Prijs: 913,55 euro (april 2010)
PRO: uitstekend geschikt voor presentaties; voldoende aansluitingen; USB-stick rechtstreeks aan te sluiten op projector.
CONTRA: als homecinemaprojector niet zo geslaagd; USB-verbinding werkt met vertraging.