‘Nederland schendt privacy’
De stichting Privacy First daagt de Nederlandse Staat voor de rechter omdat ze de vingerafdrukken van alle burgers in een centrale database wil opslaan.
In een dagvaarding (pdf) tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken hekelt Privacy First de Nederlandse Paspoortwet. De overheid ging te ver in de toepassing van de Europese richtlijn en houdt zich niet aan de afspraken, stellen de advocaten.
Identiteitsfraude
In de Europese richtlijn uit 2004 hebben de lidstaten afgesproken de identiteitsbewijzen te voorzien van biometrische kenmerken zoals vingerafdrukken en foto’s, om identiteitsfraude tegen te gaan.
[related_article id=”158578″]
Nederland vraagt vier vingerafdrukken die in een centrale database worden verzameld. In een chip op het paspoort worden twee afdrukken opgeslagen. De database zal, als de wet dit toestaat, gebruikt worden voor gerechtelijk onderzoek.
Criminaliteitsbestrijding
Oud-minister Ter Horst zei vorige maand tijdens een privacydebat dat naar haar mening de belangrijkste drijfveer voor een database met vingerafdrukken de criminaliteitsbestrijding is.
Maar dat is niet wat het Europees Parlement bedoelde, menen de advocaten. In de Duitse wet bijvoorbeeld is vastgelegd dat de vingerafdrukken in het paspoort voor niets anders dan identificatie gebruikt mogen worden.
Verbieden
De paspoortwet staat ook haaks op de privacyrechten die vastgelegd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De enige optie is de regelgeving buiten werking stellen en de verplichte afname van vingerafdrukken te verbieden, vindt de verdediging.
Beveiliging
Er heerst ook bezorgdheid over de beveiliging van de gegevens. De beveiligingsmodaliteiten zijn immers nog niet vastgelegd. Volgens Privacy First hebben de Kamerleden een onvoldragen wetsvoorstel aangenomen. Dat schrijft de technologiewebsite Webwereld.nl.