Oled-tv’s ontwikkelen kan goedkoper
Schermfabrikant DuPont Displays heeft een nieuwe methode gevonden om oled-tv’s te produceren. Die zou een stuk goedkoper zijn, een grotere oppervlakte aankunnen en vijftien jaar duurzaamheid garanderen.
Organische lichtuitstralende dioden (oled) zijn zowel energiebesparend als scherp van beeld. Door hun snelle refresh-rate zijn ze optimaal voor hogekwaliteitsschermen. Het probleem is echter dat zulke schermen moeilijk te maken zijn.
Normaal gezien wordt een oledscherm gemaakt door middel van schaduwmasker-evaporatie. Die techniek is enorm prijzig en kan maar kleine oppervlakken aan. Het grootste scherm op de markt heeft een diameter van amper vijftien duim en kost zo’n 2.250 euro.
[related_article id=”152275″]
Speciale inkt
Het enige alternatief tot nu toe was oleds printen, wat door uitlopende inkten enorm onbetrouwbaar is. De oppervlakken die dat printen aankan zijn wel groter, maar de levensduur van zulke schermen ligt beduidend lager.
DuPont heeft daar nu een oplossing voor: inkt met actieve molecules. Die inkt kan niet in aanpalende lagen oplossen en zorgt dus voor een hoge betrouwbaarheid en levensduur. Het Japanse bedrijf Dainippon Screen ontwikkelde een printer die de nieuwe techniek aankan.
Met de nieuwe techniek van DuPont kan je in twee minuten een scherm van wel vijftig duim maken. Daardoor kunnen oledschermen qua prijs eindelijk concurreren met lcd-tv’s.