Wantoestanden in iPhonefabriek

Foxconn, het bedrijf dat voor Apple de iPhone en iPad maakt, mishandelt zijn personeel. Alleen al dit jaar hebben acht werknemers zelfmoord gepleegd.

De vreugde waarmee Apple-fans hun iPhone uit de verpakking halen staat in schril contrast met de sfeer waarin het toestel wordt gemaakt. Een undercoverjournalist werkte 28 dagen bij de Taiwanese iPhonemaker Foxconn en ontdekte een wereld tussen hoop en depressie.

Foxconn neemt volgens de reportage in Southern Weekend, die werd vertaald door Engadget, uitsluitend arbeiders van rond de twintig jaar aan. Die krijgen allemaal het lokale minimum-maandloon van 900 yuan, ofwel 104 euro.

[related_article id=”158256″]

‘Mogen’ overwerken
Dat minimumloon is voor de werknemers een stimulans om een papier te tekenen om vrijwillig over te werken. Voor de meesten brengt het wettelijk maximum van 36 uur namelijk te weinig op om van te leven. De werknemers zien er vaak ook geen kwaad in, zij vinden het juist positief dat ze mogen overwerken om meer te verdienen.

De werksfeer zelf is al even lauw. Sommigen zijn zelfs jaloers op collega’s die na een werkongeval enkele dagen niet komen werken. Over de werknemers die uit het raam springen wordt kalm en soms zelf spottend gereageerd.

In zijn reportage legt de journalist uit hoe hij na verloop van tijd zelf sneller gaat lopen, eten en werken. Dat doet hij omdat de hele fabriek een immens tempo aanneemt.

Maandelijks 20.000 werknemers weg
Foxconn is het grootste exportbedrijf van China. Het is momenteel vooral bekend als maker van de iPod, iPad, iPhone en de Mac Mini. Maar ook andere grote namen als HP, Sony, Microsoft, Amazon en Cisco laten hun producten hier maken.

De omvang van Foxconn is gigantisch. Het bedrijf telde in 1997 nog geen tienduizend werknemers. In 2008 waren dat er al meer dan zevenhonderdduizend.

Volgens een Chinese documentaire (deel 2) op CCTV dient maandelijks vijf procent zijn ontslag in. Dat wil zeggen dat er elke keer twintigduizend arbeiders vertrekken en worden vervangen door nieuwe krachten.

In de documentaire worden nog andere dingen aangekaart. Zo hebben arbeiders officieel elke twee uur tien minuten pauze. Maar bij drukte wordt deze weer ingetrokken. Werknemers reageren nauwelijks voor de camera, volgens de reportage uit schrik voor hun baan.

Zelfmoord
Dit nieuws over Foxconn is niet nieuw. In 2006 werden bij het bedrijf al slechte arbeidsomstandigheden vastgesteld. Iets wat Foxconn toen wilde counteren door de journalisten aan te klagen. Maar die klachten werden uiteindelijk weer ingetrokken.

Vorige zomer kwam Foxconn nog in het nieuws door de dood van een 25-jarige werknemer die een iPhone-prototype had verloren. Officieel gaat het om zelfmoord, al zijn er verschillende geruchten over fysieke verwondingen.

De documentaire laat ook een woordvoerder van het bedrijf aan het woord. Die wijst onder meer op het feit dat het bedrijf intussen een zelfmoordlijn en een hulpcentrum heeft opgezet.

Wel verwoordt hij het bijzonder rooskleurig: “Je kunt het zo bekijken: sinds de eerste zelfmoord tot nu heeft dit systeem meer dan twintig potentiële tragedies voorkomen.”

Met een slaagkans van twee op drie zijn we alvast blij dat Foxconn geen autogordels maakt.

Applearbeidbusinesschinafoxconnipadiphonenieuwstaiwanzelfmoord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken