Supercomputer simuleert hele kerncentrale
Wetenschappers wenden de snelste supercomputer ter wereld aan om veiligere kerncentrales te ontwerpen en te simuleren.
Hoewel er al software op de markt is die een enkele reactorkern of deelsystemen van een kerncentrale kan simuleren, volstaat die niet voor de onderzoekers van de Kernenergie-afdeling van het nationaal laboratorium van Amerika in Oak Ridge.
Efficiënter
Omdat op dezelfde campus ’s werelds snelste supercomputer Jaguar staat, zagen de wetenschappers hun kans schoon. Door het enorme rekenvermogen aan te spreken zou het ontwerpen van kerncentrales veel goedkoper, betrouwbaarder en efficiënter kunnen, redeneerden ze.
De software die ze hier voor ontwierpen, Denovo genaamd, moest vanaf de grond opgebouwd worden. Bestaande programma’s maken immers niet optimaal gebruik van de vele rekenkernen van de Jaguar en moesten dus herschreven worden.
Kernfusieonderzoek
Het voordeel van werken met een supercomputer is dat alle programma’s simultaan kunnen opereren. Elke deelsimulatie wordt toegewezen aan een of meerdere rekenkernen. Het resultaat is de Denovosoftware die een belangrijke rol kan spelen bij het ontwerpen van nieuwe generaties kern- en zelfs kernfusiecentrales.