Synology DS1010+ en Thecus N4200
Een compacte NAS of netwerkschijf, vaak Linuxgebaseerd, heeft twee voordelen: hij is zuiniger dan een echte server, en je kunt op een relatief beperkte oppervlakte een enorme opslagcapaciteit creëren. Van Synology en Thecus bekeken we NAS’en met plaats voor respectievelijk vijf en vier harde schijven.
Of het nu gaat om een simpele NAS met één schijf, of om meer zakelijk gerichte opslagapparaten, Synology is een merk dat steevast een goede indruk maakt. De DS1010+ vervangt de DS509+ en is meteen het nieuwe topmodel. Synology is karig met informatie over de gebruikte processor in de DS1010+, maar het gaat wel degelijk om een Intel Atom D510 met een kloksnelheid van 1,67 GHz.
Dezelfde overigens als in de Thecus N4200. Er is verder één gigabyte aan werkgeheugen, dat je nog zelf desgewenst kunt uitbreiden met behulp van een SO-DIMM. De vijf drivebays bieden plaats aan 2,5- of 3,5-inchschijven, en dankzij Hybrid RAID zijn schijven met verschillende capaciteiten toch in een raidconfiguratie te gebruiken zonder capaciteitsverlies.
Eén camera
Qua aangeboden diensten is er echt niets dat de DS1010+ moet ontberen. Alleen jammer dat de videobewakingsfunctie standaard maar één IP-camera ondersteunt. Wil je de beelden van meer camera’s tegelijkertijd vastleggen, dan moet je bijbetalen.
Interessant is ook de DX510: dat is een optionele behuizing die je via eSATA op de DS1010+ aansluit en die zo toelaat om nog vijf extra schijven aan te sluiten. Zo bedraagt de bruto capaciteit liefst 20 terabyte.
Thecus legt Synology het vuur aan de schenen. Want vaak is Thecus goedkoper en krijg je bijna dezelfde functionaliteit of zelfs iets meer, zoals de N4200 bewijst. Wat de N4200 echter speciaal maakt, naast zijn groot oledscherm en de aanwezigheid van zes USB-poorten én een PCI Express-sleuf, is de ingebouwde batterij.
Het gaat om een soort mini-UPS die je achteraan in de behuizing schuift. Valt de stroom weg en is die niet terug binnen de minuut, dan zal de N4200 zichzelf uitschakelen. De kans op dataverlies door een plotse stroomuitval wordt zo heel wat kleiner. Alleen jammer dat de dataverbinding met de NAS daarbij even wordt onderbroken.
Eveneens het vermelden waard wat betrouwbaarheid betreft: het besturingssysteem staat op twee verschillende flashgeheugens.
Groot verschil
Synology geeft lees- en schrijfsnelheden op die dicht liggen bij het theoretisch maximum van gigabit-ethernet. En inderdaad, 100 MB/s of meer is haalbaar, maar wel enkel bij een sequentiële transfer van een gigabytes groot bestand, én als je netwerk jumboframes ondersteunt. Onze tests doen we echter zonder jumboframes en met kleinere bestanden, en dan zien we een realistischere kopieersnelheid.
Wat ook opvalt: ondanks de gelijke configuratie zit er een vrij groot verschil tussen de Synology en de Thecus. De laatste verbruikt dan weer een handvol watt minder.
Synology DS1010+
Prijs: 865,15 euro (exclusief schijven) (mei 2010)
PRO: zeer krachtig; cloudback-up mogelijk via Amazon S3; gebruiksvriendelijke webinterface.
CONTRA: is vrij groot; slechts één IP-camera voor videobewaking; geen aansluitingen vooraan.
Thecus N4200
Prijs: 595 euro (exclusief schijven) (mei 2010)
PRO: handig statusscherm en bedieningspaneel vooraan; eigen UPS-systeem; veel externe aansluitingen.
CONTRA: geen Nederlandstalige webinterface; karige helpfunctie; minder snel dan verwacht.