Valse antivirussen zijn een goudmijn

Cybercriminelen die valse antivirusprogramma’s verspreiden verdienen daar grof geld mee. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Trend Micro.

Websitepop-ups die melden dat je computer met een virus besmet is om vervolgens zelf malware op je computer zetten, komen steeds vaker voor. Zulke scareware speelt in op de onwetendheid of gemakzucht van de modale pc-gebruiker.

Maar nu blijkt dat er aardig wat geld mee te verdienen valt. Onderzoek toont aan dat cybercriminelen er op jaarbasis gemiddeld 146 miljoen euro mee verdienen. Dat komt door het grote aantal mensen dat ze met hun malware besmetten.

Zondvloed van malware
De manier waarop de criminelen hun geld verdienen, is op zich eenvoudig: nadat je iemand voldoende ongerust hebt gemaakt, toon je hem een link om de ‘gratis antivirus’ te upgraden. Daar reken je veertig euro voor aan en bovendien installeer je nog meer malware op de computer van het slachtoffer.

Die extra malware wordt achteraf gebruikt om andere criminelen ‘advertentieruimte’ te verkopen. Authentieke advertenties worden onderschept en vervangen door kwaadaardige varianten die je naar duistere websites doorverwijzen. In een mum van tijd ontketen je een ware malwarezondvloed.

Niet iedereen trapt daar natuurlijk in, maar als je per dag 100.000 computers besmet, heb je maar 1% reacties nodig om zo’n 40.000 euro binnen te halen. Bovendien reken je mensen die van de software af willen nog eens vijftien euro aan via een dure hulplijn.

Blijkbaar is het niet overal crisis.

 

antivirusbeveiligingbrowsernieuwsoplichterijscareware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken