Audacity 1.2.6
Wil je audio opnemen via het web? Snel een podcast maken? Nummers aan elkaar mixen? Het gratis openbronprogramma Audacity is de aangewezen tool voor al deze taken.
Je hoeft dus niet te betalen voor professioneel aandoende geluidsbewerking. Hoewel het niet zo gelikt en krachtig is als software van Adobe, Sony of M-Audio, biedt Audacity verrassend veel waar voor zijn ‘geld’.
Een geluidsbestand dat opgenomen of geopend is in Audacity, verschijnt als een waveform, zodat je er dus makkelijk in kunt knippen en plakken. Opnemen gebeurt telkens op een nieuw geluidsspoor. Voiceovers en achtergrondmuziek zijn met andere woorden eenvoudig toe te voegen. In versie 1.2 kun je maar één clip per spoor toevoegen, maar dat zal veranderen in versie 1.3, nu nog in bèta.
Het eindresultaat wordt opgenomen in het eigen projectformaat .aup. Om een opname in mp3 te bewaren, moet je de aparte LAME-encoder downloaden en installeren.
Talloze effecten
Dankzij zijn plug-in-ondersteuning biedt Audacity een opmerkelijk aantal geluidseffecten: bass boost, pitch- en tempoveranderingen, maar ook normaliseren, echo, wawwah, tremolo en roomreverb. Audacity biedt daarnaast tools om je geluidsbestand te analyseren, zodat je contrast en stiltepunten kunt opsporen.
Een ritmezoeker probeert de maat op te pikken en te labelen, maar mist tijdens het testen enkele voor de hand liggende beats van ons voorbeeldbestand. We vinden de mogelijkheid om de pitch te veranderen zonder het tempo aan te passen (en omgekeerd) erg prettig. Toch merken we tijdens een van die experimenten dat de tempowisselaar een ongewenst effect toevoegt.
Ruis verwijderen
Om ruis te verwijderen, selecteer je een paar seconden van alleen het ongewenste geluid, daarna het gedeelte van de opname waaruit je de ruis wilt verwijderen. Je kunt de mate waarin dit effect wordt toegepast zelf bepalen, maar standaard gaat hij iets te bruusk te werk. Lage ruisverwijdering doet wonderen met het uitsnijden van onze ruis, terwijl hoge niveaus wat vertekeningen opleveren.
Laten we duidelijk zijn: Audacity is niet altijd even intuïtief. Net als bij veel andere openbronprojecten verkiest het programma functionaliteit boven gebruiksvriendelijkheid. Om bijvoorbeeld de invoerkeuze bij Windows Vista te bepalen, moet je in een obscuur submenu de bron kiezen. Daarna moet je naar het configuratiescherm van Windows, waar je in het geluidspaneel enkele geavanceerde opties inschakelt.
Deze situatie is voor Mac-gebruikers helaas niet beter; die moeten zelfs een apart programma downloaden.
Versie 1.3 staat intussen in de steigers en biedt onder meer betere ondersteuning voor Windows 7, meer analyseopties, de eerder genoemde meerdere geluidsclips per spoor, nieuwe effecten en meer. We hopen daarbij dat de maker zijn applicatie wat beter begrijpbaar maakt, zodat streamen binnen handbereik komt voor een grotere groep gebruikers.
Wie in de tussentijd audio of een podcast van het web wil opnemen, heeft in Audacity een goede, gratis optie. Professionele muzikanten en engineers zullen eerder trouw blijven aan krachtigere software, zoals M-Audio, Pro Tools of Propellerhead Reason. Die hebben een soepelere interface en werken voor hen wellicht iets vertrouwder. Voor een gelegenheidsgebruiker zal Audacity echter zeker zijn nut hebben.
Audicity 1.2.6
Prijs: gratis (mei 2010)
PRO: brede waaier aan geluidseffecten; effectieve ruisverwijdering; professionele software voor geen geld.
CONTRA: geen meerdere geluidsclips op een spoor; lastig te begrijpen voor doorsnee gebruikers; soms missers bij toepassen effecten.