China rukt op in de wereld van supercomputers
China maakt een opmars in de top 500 supercomputers. Er staan er zelfs twee Chinese exemplaren in de top tien: op plaatsen twee en zeven.
Ter gelegenheid van de International Supercomputing Conference in Hamburg werd de nieuwe Top 500 van supercomputers bekend gemaakt. Omwille van de economische crisis lijken de investeringen wat vertraagd. Wel duiken twee Chinese supercomputers op in de Top 10.
Twee keer per jaar stellen een groep Duitse en Amerikaans professoren een lijst op van de krachtigste computersystemen die wereldwijd in gebruik zijn. Daarbij baseren ze zich op de Linpackbenchmark.
[related_article id=”152275″]
De krachtigste computer ter wereld blijft voorlopig het Jaguarsysteem van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory. Die supercomputer werd geleverd door Cray. In de Linpacktest haalde dat systeem een prestatie van 1,75 petaflops per seconde. Een petaflop staat voor één biljard berekeningen met drijvende komma per seconde (FLoating Point Operations per Second).
Europa
Op de tweede plaats staat een Chinese supercomputer die een theoretische piekprestatie heeft van bijna 3 petaflops, maar in de Linpacktest maar 1,27 petaflops scoorde. In de top 10 staat trouwens nog een tweede Chinese supercomputer op de zevende plaats.
Alles samen telt China al 24 supercomputers in de top 500, waardoor het op gelijke hoogte komt met Duitsland. De krachtigste computer in Europa is de Jugene in het Duitse onderzoekscentrum van Jülich. Hier gaat het om een Blue Gene van IBM. Dat is voorlopig de enige Europese supercomputer in de top 10.
Crisis treft ook supercomputers
Volgens Erich Strohmaier van het Lawrence Berkeley National Laboratory, die de top 500 mee helpt opstellen, is er opvallend weinig beweging in de top 10. Hij schrijft dat grotendeels toe aan de economische crisis, waardoor ook onderzoeksinstellingen grote investeringen uitstellen. Anderzijds denkt hij dat er misschien ook een technologische vertraging is.
Strohmaier en zijn collega Hans Meuer van de Universiteit van Mannheim blijven er echter bij dat het tijdperk van de exaflops supercomputer binnen handbereik ligt. Volgens hen komen er in 2018 computers die 1000 biljard flops halen. Dat soort rekenkracht moet toelaten om geneesmiddelen te ontwerpen die zich specifiek aanpassen aan het genetisch materiaal van de patiënt. Intel speelt een grote rol in de wereld van supercomputers: in meer dan 80 procent van de gevallen worden Intel-processoren gebruikt.
Overigens bleek nog tijdens de ISC-conferentie in Hamburg dat de lijst al weer achterhaald is. Vorige week werd bij het Franse CEA (agentschap voor kernenergie) een nieuwe supercomputer in gebruik genomen die een theoretische piekprestatie leverde van 1,25 petaflops. Indien het systeem die prestatie bevestigt in een Linpackbenchmark, komt het in de top 3 van de wereld.
De supercomputer werd aan CEA geleverd door Bull en bevat 4300 Bullxservers met alles samen 140.000 Intel Xeon 7500-cores, 300 terabyte aan geheugen en een totale opslagcapaciteit van meer dan 20 petabyte. Het is de eerste petaflops supercomputer die in Europa gebouwd werd.
België komt niet voor in de top 500. Enige tijd geleden besliste de Vlaamse regering wel om in Gent een Vlaams Supercomputing Center te openen dat Vlaanderen in die top 500 moet brengen. Een beslissing over de aankoop valt rond de jaarwisseling.