Operatoren eisen beter BIPT
De Belgische telecomregulatie doet het beter dan vorig jaar. Toch vinden alternatieve operatoren dat het BIPT nog sterk moet ingrijpen.
De rangschikking van de European Competitive Telecoms Association (ECTA) kijkt hoe 22 Europese telecomregulatoren hun werk doen. België, ooit een koploper, hinkt al enkele jaren achterop, maar herpakt zich nu voor het eerst.
Ons land staat dit jaar op de elfde plaats, van de 22. In 2009 stonden we nog vijftiende. Uittredend minister voor telecommunicatie Vincent Van Quickenborne laat in een Twitterbericht weten dat de vooruitgang te danken is aan zijn digitaal plan.
De afgelopen jaren maakte de uittredende minister werk van een nieuw BIPT dat sterker moet gaan optreden.
Niet voldoende
Maar voor verschillende operatoren is die elfde plaats veel te laag. Zij eisen dat Belgacom bepaalde netwerktechnologie moet openstellen, zodat alternatieve providers kunnen concurreren met Belgacom.
De oproep komt van het Platform Telecom Operators & Service Providers, een sectorvereniging waar onder meer Mobistar, Telenet en KPN Belgium (Base) in zetelen. Zij wijzen erop dat alternatieve operatoren terrein verliezen ten koste van Belgacom.
VDSL2
In 2009 haalden de alternatieve operatoren nog een marktaandeel van 21,5 procent. Vandaag is dat maar 14,3 procent. Volgens het platform ligt dat onder meer aan het feit dat Belgacom een monopolie heeft op de VDSL2-technologie, die een snellere verbinding mogelijk maakt.
Door dat netwerk niet volledig te delen, kunnen andere operatoren bijvoorbeeld geen pakketten met digitale televisie aanbieden. “Doordat het BIPT niet optreedt, bouwt Belgacom een voorsprong op”, klinkt het in een mededeling.
Daarnaast wil het platform dat het BIPT Belgacom verplicht om de dienstverlening te garranderen. Zo is de telecomreus volgens het platform van plan om een aantal knooppunten af te sluiten. Hierdoor zouden de investeringen van operatoren die daar in het verleden apparatuur hebben geplaatst in gevaar komen.