Mogen ambtenaren twitteren?

In de aanloop naar de federale verkiezingen gaat de redactie van ZDNet op zoek naar de technologiestandpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Wat vinden zij van ambtenaren die vanuit hun functie bloggen of twitteren?

Voor de meeste partijen is dit geen probleem, al zijn de meningen verdeeld over wanneer dat dan wel mag gebeuren.

Open VLD, Vlaams Belang en CD&V vinden dat zoiets buiten de werkuren moet gebeuren, zelfs als er even niets te doen is. Een uitzondering op die regel is officiële communicatie. N-VA, LDD, sp.a en Groen stellen zich wat soepeler op.

LDD zegt wel geen ambtenaren te willen aansporen tot "informele, menselijke en geloofwaardige tweets" zoals dat in Engeland gebeurt. De partij is van mening dat een democratie nood heeft aan ongebruikelijke, ongangbare en sterk afwijkende meningen.

Geen zelfkritiek a.u.b.
Waar de meeste partijen het wel over eens zijn, is dat er met gezond verstand geblogd moet worden. Vertrouwelijke informatie mag niet op het net belanden en ambtenaren mogen liefst niet tegen hun eigen winkel spreken.

CD&V en N-VA vermelden daarbij wel dat er een soort van klokkenluidersplicht is. Als er iets onwettig gebeurt binnen een departement, móeten ambtenaren dat openbaar maken. Of dat nu via een blog, Twitter of de traditionele pers gebeurt, maakt niet uit.

Om daar iets meer duidelijkheid over te scheppen, wil Geert Bourgeois daar een duidelijke deontologische code over uitwerken.

blogcd&vgroenlddn-vanieuwsopenvldoverheidpolitieksp.averkiezingenvlaamsbelang

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken