‘LimeWire moet opdoeken’
De Amerikaanse muziekreuzen hebben de rechtbank gevraagd een dwangbevel tegen LimeWire te tekenen. Drie weken geleden werd het filesharing-programma in de VS schuldig bevonden aan copyrightinbreuken.
Met het vonnis dat toen viel, is de kans klein dat er geen dwangbevel komt.
Sowieso schuldig
Een kleine maand geleden verklaarde rechter Kimba Wood LimeWire schuldig aan copyrightschending, aanzetten tot copyrightschending en oneerlijke concurrentie.
Dat gebeurde in de vorm van summary judgement: een soort procesversnelling waarbij schuldeisers de rechter om een vroegtijdig vonnis vragen. Dit kan in Amerikaans recht op een hele zaak of slechts een deel ervan uitgevoerd worden.
In het geval van LimeWire staat de schuld bijvoorbeeld al vast, maar wordt er nog volop gedebatteerd over de totale schade die LimeWire zal moeten vergoeden.
Spaarvarkentjes
De Recording Industry Association of America (RIAA) vreest echter dat LimeWire-oprichter Mark Gorton de rechtbank te slim af wil zijn. Kort nadat het gelijkaardige netwerk Grokster in 2005 veroordeeld werd, begon hij immers geld weg te sluizen naar family partnerships.
Omdat de RIAA betwijfelt dat Gorton en de Lime Group de volledige schadevergoeding kunnen betalen, smeekt zij de rechter nu zo snel mogelijk te handelen. Als LimeWire zijn activiteiten moet stopzetten, kan het immers niet verder gaan met geld verbergen.
Billboard Top 200
Wat echter onduidelijk blijft, is wanneer rechter Kimba Wood het bevel zal goedkeuren. Ze kan bijvoorbeeld beslissen dat ze meer tijd nodig heeft om een oordeel te vellen. In zo’n situatie kan ze wel een voorlopig dwangbevel uitvaardigen. Zodra Kimba dat doet, moet LimeWire zijn distributie, verkoop en advertenties stopzetten.
Als het netwerk dan na twee weken niet kan aantonen dat er iets aan de copyrightschendingen is gedaan, zwaait er wat. Het zou dat moeten bewijzen aan de hand van het aantal liedjes uit de Billboard Top 200 die je nog bij LimeWire kunt terugvinden.