Dringend nood aan concurrentie in telecom

Internet is te duur in België. Daar zijn bijna alle Vlaamse partijen het over eens. Ze vinden dat de toezichthouder, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), een vuist moet leren maken tegen Belgacom en Telenet.

Lijst Dedecker en Groen wijzen op een onderzoek van Test-Aankoop. Daaruit blijkt dat het Belgische internet zo’n twintig procent duurder is dan het Europees gemiddelde. Groen wil daarom een maximumfactuur invoeren.

Er is geen enkele partij die weerlegt dat het gebrek aan concurrentie de oorzaak van de hoge prijzen is. De oplossingen die ze daarvoor bieden, liggen echter soms ver uit elkaar.

Netwerken openstellen
Zo willen alle partijen dat Telenet zijn kabelnetwerk vrijgeeft, net zoals Belgacom met zijn DSL-kabels deed. Enkel N-VA deelt die mening niet en ziet eerder toekomst in onderling concurrerende netwerkbeheerders.

Groen en sp.a vinden het bovendien absurd dat de twee grote spelers elk hun eigen netwerk uitbouwen. Sp.a is daarbij van mening dat één netwerk voor internet en telefonie nodig en mogelijk is. Dat hoeft niet eens in handen van de overheid te zijn, zolang het maar efficiënt is en eerlijke prijzen hanteert, aldus de socialisten.

Of valt het wel mee?
Nochtans vinden niet alle partijen de prijzen dermate duur. CD&V pleit voor een vorm van light-abonnement voor mensen die over minder financieel vermogen beschikken. Dat zou echter niet frustrerend mogen werken door een te trage snelheid of te lage limiet.

Open VLD acht de prijzen relatief hoog, maar wijst op de recent opgetrokken snelheden en downloadlimieten. De partij zegt daarbij dat nog steeds veel mensen een abonnement betalen waar ze eigenlijk geen behoefte aan hebben. Ze raadt dan ook aan een kijkje te nemen op www.bestetarief.be.

BIPT moet sterker
Dat het BIPT krachtdadiger moet optreden, weerklinkt bij veel partijen. N-VA is van mening dat de organisatie aan ‘de Belgische ziekte’ lijdt. N-VA wil de telecombevoegdheden naar de deelstaten overbrengen. Dat zou een splitsing van het BIPT als logisch gevolg hebben.

CD&V heeft dan weer een wetsvoorstel in de maak dat een parlementair vragenuurtje aan het BIPT wettigt. Het instituut zou bovendien om het half jaar zijn doelstellingen en behaalde cijfers aan het parlement moeten voorleggen.

Vlaams Belang en sp.a vinden tot slot dat het BIPT vooral als sterke regulator de concurrentie moet garanderen. LDD noemt het zelfs de ‘waakhond met tanden’ die de markt moet openbreken. Open VLD deelt die mening, maar zegt in dezelfde adem dat de liberalisering van De Post prioriteit moet krijgen.

 

beleidcd&vgroeninternetlddn-vanieuwsopenvldoverheidprijzensp.atelecomverkiezingenvlaamsbelang

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken