Belgische Spoorwegen verbieden links naar eigen site
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is nog niet helemaal mee met het internet. Zij verbiedt webmasters om te linken naar delen van NMBS.be.
De aangetekende brief werd al op 12 mei verstuurd, maar verscheen dit weekend op Facebook in een steunbetuigingsgroep voor iRail. Dat is de applicatie die de NMBS verbiedt omdat zij gegevens van de spoorwegmaatschappij gebruikt.
Link leggen naar pagina mag niet
In de brief, gericht aan een webmaster, zeggen de advocaten van de NMBS dat het niet is toegestaan om te linken naar de site van de NMBS. Een verwijzing naar www.nmbs.be mag wel gewoon. Maar een link zoals deze, die verwijst naar een pagina op dat domein, mag dus niet.
De webmaster die werd aangeschreven, legt op zijn site uit hoe je een schadevergoeding van de Spoorwegen kan krijgen bij treinvertraging. Daarbij verwijst hij naar de pagina’s in kwestie.
Verder schrijven de advocaten dat de rechten van de NMBS "op flagrante wijze" worden geschonden. Onder meer het auteursrecht, databankrecht en merkenrecht worden genoemd. Ook maakt de webmaster zich volgens hen schuldig aan namaak.
De regel dat je alleen naar een startpagina mag verwijzen lijkt vrij achterhaald op het internet anno 2010. Toch is de NMBS niet de enige. Zo merken sommige Belgische twitteraars op dat ook de VRT een soortgelijke verklaring in zijn gebruiksvoorwaarden heeft opgenomen (zie punt drie). Maar de Vlaamse omroep dreigt niet met juridische acties wanneer iemand naar pakweg een programmapagina verwijst.
Reactie spoorwegmaatschappij
NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts geeft in een telefonische reactie meer uitleg over het verbod.
“We willen vooral waken over het feit dat onze site en ons imago niet geschaad wordt, en daarom vragen we een vrij strenge toepassing. We willen voorkomen dat malafide sites door het linken naar onze site de indruk zouden wekken dat ze met ons geassocieerd zijn”, aldus Goovaerts.
In principe is het ook verboden om naar de startpagina van de NMBS te verwijzen. Al kan men hier wel per e-mail toestemming om vragen. Daarbij hoort dan vermelding van de site, zijn verantwoordelijke en de doeleinden van de link.
Over het specifieke geval van iRail, waarbij er niet meteen sprake lijkt van malafide bedoelingen, wil de NMBS zich niet uitspreken. Wel zou de juridische dienst ermee bezig zijn.