Britten krijgen paniekknop op Facebook
Britse jongeren kunnen op hun Facebookpagina een zogenaamde paniekknop krijgen. Zo kunnen ze (pogingen tot) kindermisbruik rapporteren.
De knop is een initiatief van het Britse Child Exploitation and Online Protection (CEOP) en Facebook samen. Concreet gaat het om een applicatie die gebruikers kunnen toevoegen. De applicatie wordt gecombineerd met de Facebookpagina van CEOP, die informatie over online veiligheid zal rondsturen.
In een gezamenlijke mededeling tonen CEOP, de Britse overheid en Facebook zich blij met het initiatief. Al is het er niet zomaar gekomen. De oproep voor een paniekknop op Facebook weerklonk al in november, vooral om online seksueel misbruik te kunnen rapporteren. Andere sociaalnetwerksites zoals Bebo en MySpace deden dit al, maar volgens de BBC hield Facebook steeds de boot af.
Volgens Facebook waren de eigen rapportagesystemen voldoende en was er geen behoefte aan een knop. Dat veranderde volgens de BBC toen een 17-jarig Brits meisje werd verkracht en vermoord door een 33-jarige man die ze op Facebook leerde kennen. De man was al eerder veroordeeld voor zedendelicten.
In november liet Europa ook al weten dat het gewonnen is voor één paniekknop voor alle verschillende sociale netwerken. Maar vooralsnog blijft het wachten op zo’n Europese variant.
Update 14 uur:
Rik Ferguson, beveiligingsspecialist bij Trend Micro, zegt dat hij blij is met de stappen die Facebook en CEOP nemen. Maar tegelijk waarschuwt hij ook. “Kinderlokkers zijn zo succesvol op sociale netwerken en de rest van het internet omdat ze veel moeite doen om het wantrouwen of de schrik van hun slachtoffers te weerleggen.”
Ferguson gelooft dat een paniekknop het bewustzijn bij jongeren verhoogt. Anderzijds vreest hij dat kinderlokkers of cyberpesters zo zullen overschakelen op sluwere technieken om hun slachtoffer lastig te vallen.