Nieuws

Flukso

Het is nooit een slechte zaak om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Flukso wil daarbij helpen door je meterverbruik bij te houden.

De Fluksometer is een toestelletje dat je met de elektriciteitsmeter verbindt en vervolgens in je draadloos thuisnetwerk plaatst. Er wordt dan een signaal gestuurd naar de servers van Flukso, en via een webinterface kun je het verbruik op de voet volgen. Dat is alvast de theorie. Maar is het in de praktijk ook zo simpel?

In de doos
In de Flukso-installatiekit vinden we de Fluksometer, een ampèreklem, een kabel om die twee met elkaar te verbinden, een stroomadapter en een ethernetkabel. Eerst verbinden we met de ethernetkabel onze laptop met de Fluksometer en surfen we naar het IP-adres van deze minirouter om daar de gegevens van ons draadloos netwerk in te geven, overigens zonder veel problemen.

Zodra de Fluksometer op ons netwerk is aangesloten, begeven we ons naar de elektriciteitskast. Om de meter te installeren, hoef je niet noodzakelijk een vakman op te trommelen, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Flukso raadt zelf aan om een elektricien te raadplegen als je twijfelt. Roekeloos als we zijn, wagen we het erop en proberen we de installatie zelf tot een goed einde te brengen.

De Fluksometer heeft ironisch genoeg zelf ook een beetje stroom nodig, dus zorg voor een stopcontact in de buurt van de elektriciteitsvoorziening.

In de meeste gevallen vertrekken er twee kabels vanuit de (verzegelde) tellerkast naar de zekeringenkast, en het is over een van die twee kabels dat je de plastic ampèreklem moet vastklikken. Zo ook bij ons, en de aansluiting is dan ook binnen de kortste keren achter de rug. Let er wel op dat je de twee polen van de sensorklem verbindt met de overeenkomstige plus/min-polen van de Fluksometer. Als alle kabels aangesloten zijn, steken we het toestel in het stopcontact.

Gebruikersaccount
Rest ons alleen nog maar naar de website van Flukso te gaan om een nieuw gebruikersaccount aan te maken, het serienummer van de Fluksometer aan dat account te koppelen en te wachten tot de data binnenstromen. En dat gebeurt vrijwel meteen: op een handige grafiek lees je meteen af hoeveel watt je verbruikt.

De grafiek is behoorlijk flexibel, en je kunt de waarden van de X-as veranderen van uur naar dag, maand, jaar of nacht. De Y-as toont hoeveel watt er geregistreerd wordt, hoeveel killowattuur per jaar je verbruikt, en wat dat op jaarbasis zal kosten.

Flukso is vrijwel helemaal openbron, en via een op JSON gebaseerde API kun je zelf aan de slag met de data om allerlei toepassingen te programmeren. Die openheid is leuk, maar voor een doorsnee gebruiker een brug te ver. Het zou leuk geweest zijn als ook niet-programmeurs de Flukso-data zouden kunnen exporteren, bijvoorbeeld naar Excel.

Flukso wil overigens meer doen dan alleen maar inzage geven in je stroomverbruik, maar ook de conversatie met andere ‘Fluksonians’ aanmoedigen. Om dat communitygevoel te stimuleren, kun je de verbruikcijfers van andere gebruikers toevoegen aan je grafiek en op die manier vergelijken.

Dit Belgisch initiatief is ontstaan om meer transparantie te bieden en bewustmaking te creëren over je stroomverbruik, en slaagt daar wonderwel in. De installatie is erg makkelijk, en het hele concept heeft erg veel potentieel. Maar de community is momenteel nog beperkt. Door de al te grote nadruk op de technische (openbron)aspecten kunnen ‘gewone’ gebruikers misschien wat afgeschrikt worden.

Flukso
Prijs: 72,60 euro (juli 2010)

PRO: makkelijke installatie; gedetailleerde data.
CONTRA: community nogal technisch gericht.

elektriciteitenergiefluksogroenmeterreviewsverbruik

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken