Facebook al verkocht in 2003?
Een advocaat van Facebook heeft aan de rechter verklaard dat ze “onzeker” is of oprichter Mark Zuckerberg ooit een contract heeft getekend met de man die nu 84 procent van de site opeist.
Het gaat om Paul D. Ceglia. Hij beweert in een rechtszaak dat hij in 2003 een contract met Zuckerberg heeft afgesloten om een website te bouwen voor duizend dollar. In dat contract staat dat Ceglia vijftig procent van de aandelen van het eindproduct zou krijgen. Dat eindproduct werd TheFacebook.com, zoals de sociaalnetwerksite aanvankelijk heette.
Daarbovenop zou Ceglia één procent van de aandelen krijgen per dag dat hij aan de site werkte. Hierdoor beweert hij recht te hebben op 84 procent van de site, goed voor een paar miljard dollar.
Nooit opgeëist
“We weten op dit moment niet zeker of hij [Zuckerberg] dit papier heeft ondertekend”, zei Facebooks advocate Lisa Simpson tegenover de rechter. Volgens nieuwsdienst Bloomberg heeft ze wel ernstige twijfels bij de echtheid van het document.
Simpson verklaart wel dat Zuckerberg een contract had met Ceglia als computerprogrammeur. Verder schrijft Bloomberg dat de man volgens Facebook nooit eerder heeft geclaimd dat hij mede-eigenaar van Facebook is. Daarom is zijn eis mogelijk te oud om er nog op in te gaan.
StreetFax
Terrence Connors, de advocaat van Ceglia, vertelt tegen de rechter dat zijn cliënt werd aangenomen voor het ontwikkelen van een site onder de naam StreetFax. Dit was een database met foto’s van straten, waar verzekeraars tegen betaling gebruik van konden maken. Tegelijk werkte Zuckerberg aan een online jaarboek voor studenten van de Harvard-universiteit.
Volgens Connors ging het contract over beide projecten.