Nieuws

Hackers bespioneren miljoenen burgers

Het schimmige Project Vigilant trad zondag opeens in de openbaarheid. De organisatie beweert het internetverkeer af te luisteren bij twaalf Amerikaanse providers, en claimt dat ze verantwoordelijk is voor het ontmaskeren van Wikleaks-bron Bradley Manning.

Project Vigilant is een afdeling van een organisatie die zichzelf BBHC Global LLC noemt, en die zich naar eigen zeggen bezighoudt met "toegepaste informatietheorie".

Een vertegenwoordiger van BBHC Global, Chet Uber, ging naar de hackersconferentie Defcon om vrijwilligers aan te trekken. Het was de eerste keer dat de organisatie in de openbaarheid trad. Uber sprak op Defcon ook met een journalist van de nieuwsorganisatie Forbes.

Schuldigen identificeren
Volgens Uber wil zijn organisatie de overheid helpen om de schuldigen van bepaalde misdaden te identificeren. Op het logo van de organisatie staat dan ook de slogan ‘attributing actions to actors‘, naast de (pseudo)-Latijnse zin ‘jugiter viglio‘ – ‘ik ben voortdurend waakzaam’.

Project Vigilant beweert dat het al over zeshonderd vrijwilligers beschikt, maar het is op zoek naar meer. Bij die vrijwilligers worden onder meer een voormalig topman van de inlichtingenorganisatie NSA en de voormalige beveiligingschef van de beurs van New York genoemd.

Ontmaskering Wikileaks-bron
Adrian Lamo, een andere Vigilant-vrijwilliger, is volgens Uber verantwoordelijk voor het ontmaskeren en de arrestatie van soldaat Bradley Manning. Die wordt ervan beschuldigd dat hij in april videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval op Bagdad lekte naar de website Wikileaks. Manning zou ook de bron zijn voor de tienduizenden militaire rapporten uit Afghanistan die vorige week op Wikileaks verschenen.

De zeshonderd vrijwilligers van Project Vigilant zouden er nog heel wat andere activiteiten op nahouden. Chet Uber beweert dat zijn vrijwilligers het internetverkeer van twaalf regionale Amerikaanse internetproviders observeren. Daarbij zouden ze informatie zoeken over terroristische activiteiten maar ook over andere misdaden, en die doorgeven aan overheidsagentschappen. De organisatie beweert informatie bij te houden over liefst 250 miljoen internetadressen.

Legaal of niet
"Wij doen niets illegaals", vertelde Uber aan de Forbes-journalist. De internetproviders zouden in hun gebruikersovereenkomst een passage hebben voorzien die toestaat dat derden het netwerkverkeer observeren.

Maar Marc Rotenberg, president van de in Washington gevestigde actiegroep Electronic Privacy Information Center (Epic), betwist dat. "Je kunt je wettelijke verplichtingen op het vlak van privacy niet afwentelen via een disclaimer." Volgens Rotenberg moet worden uitgezocht of de afluisterwet is overtreden.

Epic stuurt samen met andere organisaties nu een open brief naar het Amerikaans Congres, om te eisen dat er een beter toezicht op de inlichtingendiensten komt. "De Amerikaanse overheid heeft de bevoegdheid om af te luisteren blijkbaar uitbesteed aan een privé-organisatie", zegt Rotenberg. Hij ziet hierin een erfenis van de George W. Bush-jaren. "Toen werden een hele reeks publieke functies doorgeschoven naar semi-private organisaties."

afluisterenhackersinternetjustitiemaatschappijnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600