Nieuws

Asus Eee Keyboard EK1542

Of het Eee Keyboard nu een pc is met geïntegreerd toetsenbord of net het omgekeerde laten we in het midden. Feit is dat er zich onder het oppervlak van dit toetsenbord een volledig functionele pc bevindt.

Innovatief is het wel, maar als we een eerste blik werpen op de hardware, dan valt ons meteen op dat die tamelijk gedateerd is. Een N270 Atom-processor van de vorige generatie, 1 GB DDR2-geheugen en een Intel GMA 950 grafische chip. Afhankelijk van de versie voorziet een SSD van 16 of 32 GB de nodige opslagcapaciteit, en ook de standaard verbindingsmogelijkheden zijn aanwezig, met een drietal USB-poorten, draadloos en bekabeld netwerk en een Bluetooth-verbinding.

Verouderd OS
Het spreekt voor zich dat we dit alles graag aangestuurd hadden gezien door de Starter-editie van Windows 7, dat zich uitstekend schaalt naar minder performante hardware, maar helaas treffen we het ondertussen bejaarde Windows XP aan op de schijf. Het lijkt erop dat Asus weinig aan het concept of de hardware veranderd heeft in de lange periode tussen de aankondiging van het toestel en het moment dat het eindelijk zijn weg naar de consument gevonden heeft.

Het multifunctionele 5 inchscherm rechts van het QWERTY-toetsenbord biedt een resolutie van 800 bij 480 beeldpunten. Met dit aanraakgevoelige scherm start je applicaties op zoals Messenger, Skype, een webbrowser en een aantal games, en via een aantal menu’s die als een schil op Windows XP liggen. In de trackpad-modus wordt dit scherm gebruikt om de muiscursor over een aangesloten televisie of beeldscherm te bewegen.

Draadloos 720p streamen
Via de meegeleverde ontvanger kun je draadloos een 720p-verbinding opzetten tussen een televisietoestel en het Eee Keyboard. Configureren blijkt overbodig, want na het activeren van deze functie wordt het beeld probleemloos weergegeven op het grote scherm. Het bekijken van een film in hoge definitie verloopt zonder haperingen, tenminste wanneer we ons met het toetsenbord op schoot op een normale kijkafstand van de ontvanger bevinden.

De batterij, die het Eee Keyboard volgens Asus bij normaal gebruik tot vier uur van stroom zou moeten voorzien, laat het echter na ongeveer twee uur al afweten bij de draadloze HDMI-verbinding.

Op de afwerking van het Eee Keyboard hebben we weinig aan te merken. De hele bovenkant is afgewerkt met aluminium, en de niet aan elkaar liggende toetsen typen prettig. Bovendien zijn ze voorzien van verlichting, onmisbaar in een donkere omgeving. Een minpuntje is de nogal gammele antenne die we op het toestel moeten klikken.

Dat het Eee Keyboard een opmerkelijk product is, gaan we niet ontkennen. Maar hoewel het toestel inspeelt op ons ‘geek’-gevoel, hebben we moeite om er een praktisch nut voor te bedenken. Zo is het door het te kleine beeldscherm niet geschikt voor mobiel gebruik, ondanks de batterij. Een netbook biedt dan meer mogelijkheden.

De draadloze HDMI-verbinding veronderstelt een gebruik als mediaspeler, maar hier is een Eee Top met draadloos toetsenbord of zelfs een goedkope mediastreamer dan weer een veel goedkopere oplossing.

Geen sociaal contact
Wat we missen op het Eee Keyboard, en wat het toestel naar onze mening ook een echte functie zou geven in de woonkamer, is de mogelijkheid om in enkele seconden een beperkte omgeving op te starten van waaruit je bijvoorbeeld kunt chatten, mailen, surfen of telefoneren met Skype.

De moederborden van Asus die Express Gate aan boord hebben, kunnen dit al. We nemen dan ook aan dat Asus de nodige expertise in huis heeft om dit mogelijk te maken op het Eee Keyboard.

Asus Eee Keyboard EK1542
Prijs: 549 euro (16 GB), 599 euro (32 GB) (september 2010)

PRO: hoog geekgehalte; draadloos 720p streamen; verlichte toetsen.
CONTRA: geen echte bestaansreden voor het toestel; gammele externe antenne; duur.

asuseeeek1542reviewstoetsenbord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken