Nieuws

‘Wet over games verstikt vrije meningsuiting’

De videogame-industrie maakt zich op voor een juridisch gevecht tegen een Californische wet die de verkoop van gewelddadige games aan minderjarigen verbiedt. Spelletjesmaker Activision zwaait opnieuw met het recht op vrijheid van meningsuiting.

Het conflict dateert al van 2005, toen er in Californië over een nieuwe wet werd gestemd die de verkoop van “gewelddadige en ongepaste” videogames aan minderjarigen aan banden legde. Die wet werd fel bevochten door de game-industrie en uiteindelijk door een rechtbank geblokkeerd. In 2009 gebeurde dat nog eens, door het Amerikaanse hof van beroep.

Maar de zaak komt nu in november opnieuw voor het Hooggerechtshof. En spelletjesmaker Activision heeft een zogeheten friend-of-the-court-document ingediend om zijn steun uit te spreken voor de gamesector. Zo’n document wijst de rechtbank op contradicties en haalt argumenten aan, in het voordeel van een van de betrokken partijen. De gamesector wordt volgens Activision ook gesteund door tien procureurs-generaal.

“Aanval op de grondwet”
Bobby Kotick, topman bij Activision, verwoordt het als volgt: “Het Eerste Amendement (het artikel uit de Amerikaanse grondwet dat de vrijheid van godsdienst en meningsuiting garandeert, red.) is de voorbije 219 jaar intact gebleven, en heeft in die periode al veel ergere technologische, historische en sociale uitdagingen doorstaan. Het argument dat videogames een nieuwe bedreiging vormen die ertoe moet leiden dat een van onze belangrijkste vrijheden afgenomen wordt van een bepaalde bevolkingsgroep, is ronduit absurd.”

Kotick voegt eraan toe dat “er gelijkaardige aanvallen op het Eerste Amendement zijn geweest door boeken, strips, rockmuziek, films, tv en internet. En in elk van die zaken heeft de vrijheid het gewonnen.”

Ratingsysteem
Activision wijst de staat Californië bovendien op zijn taak om ouders te informeren over het ESRB-ratingsysteem dat al enkele jaren van kracht is. Deze Entertainment Software Rating Board drukt op elke spelverpakking labels die iets meer zeggen over de inhoud van het spel. In Europa is er een gelijkaardig systeem: Pan-European Game Information (PEGI).

“In plaats van aan de grondwet te morrelen en het geld van belastingbetalers te verkwanselen tijdens een economische crisis, kan Californië beter maatregelen en campagnes lanceren om ouders te sensibiliseren en te informeren over het regulerende systeem dat onze sector al heeft”, voegt Kotick er nog aan toe.

activisionbeleidcalifornieesrbfungamesgeweldjustitiemaatschappijnieuwsoverheidpegiwet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken